Potrivit rechizitoriului prin care omul de afaceri Ioan Niculae a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în august 2008, a fost încheiat un contract ce avea ca obiect prestarea de servicii de publicitate pentru Interagro SA, firmă controlată de Ioan Niculae, de către compania Libarom Agri, în condițiile în care cea de-a doua firmă, controlată de Said Baaklini, se ocupa de producerea de conserve alimentare, și nu de publicitate, informează news.ro.
Valoarea serviciilor de publicitate cumpărate de Ioan Niculae de la Said Baaklini era de 10.000.000 de euro. “Activitățile efectuate pe parcursul urmăririi penale au stabilit fără nici un dubiu că prestațiile nu au fost efectuate, documentele întocmite în acest sens conținând date nereale. Firma lui Said Baaklini nu avea cum să presteze servicii de publicitate deoarece nu avea capabilități logistice în acest sens și nici nu a contractat cu o altă firmă servicii similar”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Cu toate că serviciile nu au fost prestate, în perioada septembrie 2008 – martie 2009, de la Interagro s-au virat în patru tranșe, circa 5,6 milioane euro din cele 10 milioane de euro, către Libarom Agri. “Cele 5,6 milioane de euro au urmat un curs de spălare a banilor, în sensul că au fost transferate în scurt timp de la Libarom Agri către firma Mike Trading controlată de Mohammad Rajef (Mike) Sharif, în prezent urmărit international. Firma Mike Trading a virat banii către o firmă de tip offshore cu sediul în Cipru. Datele existente la dosar arată că firma offshore din Insulele Virgine Britanice, dar cu sediul în Cipru, este controlată tot de Ioan Niculae și își are sediul social pe iahtul achiziționat și folosit de Ioan Niculae și membrii familiei acestuia”, se arată în documentul procurorilor.
Cu cei 5,6 milioane de euro, firma offshore a lui Niculae a majorat capitalul social al firmei Intervitt Zimnicea, banii fiind folosiți la construirea în perioada 2009 – 2010, a unei întreprinderi de vinificație.
Omul de afaceri Ioan Niculae, administrator al Interagro și condamnat în dosarul ”Mită la PSD”, a fost trimis în judecată, alături de mai multe persoane, fiind acuzat, între altele, că ”a corupt” oameni de afaceri, funcționari publici și înalți demnitari să promoveze o hotărâre de guvern, prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice, acest lucru aducând Interagro un beneficiu de 600 de milioane de euro.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a lui Ioan Niculae, administrator al SC Interagro SA și SC Iintervitt SRL, pentru cumpărare de influență, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani, și a lui Gheorghe Bunea Stancu, și el condamnat în dosarul ”Mită la PSD”, la data faptei președinte al Consiliului Județean Brăila și președinte al organizației județene a unui partid politic, pentru trafic de influență.
De asemenea, au fost trimiși în judecată Mariana Nicoleta Toncea, președinte al SC Interagro SA, la data faptelor, pentru complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani, Viorel Bărac, director general aceleiași societăți, la data faptelor, pentru evaziune fiscală și spălare de bani, dar și SC Interagro SA, pentru evaziune fiscală și spălare de bani, SC Intervitt SRL, SC Libarom Agri SRL și SC Mike Trading&Investment SRL pentru complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani.
Ioan Niculae este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu și spălare de bani și în dosarul „Romgaz – Interagro”, instrumentat de DIICOT. În același dosar e vizat și fostul ministru al Economiei Adriean Videanu.
Ioan Niculae execută, din aprilie 2015, pedeapsa de doi ani și șase luni de închisoare primită în dosarul „Mită la PSD”.