Poziția fostului șef al CNADNR reiese din declarațiile pe care le-a dat în fața anchetatorilor în timpul urmăririi penale.
„(…) Aceste două contracte (…) într-adevăr le-am semnat eu, în calitate de director general al CNADNR SA, însă sarcina de promovare, derulare, operare a contractelor, de îndeplinire a oricăror demersuri practice privind încheierea și executarea contractelor aparținea Direcției Juridice din cadrul CNADNR (…). Aceste două contracte mi-au fost prezentate conform procedurii standard din Companie, în mapa de Juridic, le-am semnat conform atribuțiilor de serviciu (…), mi-au fost prezentate în mapă de directorul Direcției Juridice sau de unul dintre adjuncții acestuia. Eu nefiind de specialitate juridică, am considerat că angajații Direcției Juridice și-au făcut datoria și că aceste contracte nu pot avea probleme de legalitate”, se arată în declarația consemnată în rechizitoriu.
Procurorii au apreciat că poziția lui Debucean a fost „total nesinceră”, fiind contrazisă de probele din dosar, care arată că, în realitate, Direcția Juridică a CNADNR SA nu a promovat și chiar nu a avut cunoștință de încheierea contractelor respective, aflând de existența acestora după semnarea lor „în mod unilateral și abuziv” de către șeful companiei.
„Încheierea discreționară a contractelor (…) în luna decembrie 2008 și introducerea abuzivă în cuprinsul acestora a clauzelor penale este cu atât mai gravă cu cât contractul cadru nr. 17/2008 fusese încheiat în condiții legale (în luna februarie 2008), între aceleași părți, parcurgând toate procedurile, dar fără a conține clauzele penale vădit dezavantajoase pentru interesele CNADNR SA. Inculpatul a sustras încheierea contractelor nr. 127/2008 și nr. 130/2008 de la controlul financiar preventiv propriu (…), ascunzând semnarea actelor și împiedicând verificarea proiectelor de operațiuni din punct de vedere al legalității și regularității și al încadrării în limitele creditelor bugetare sau de angajament stabilite”, se precizează în rechizitoriul DNA.
Dorin Gavril Debucean a fost trimis în judecată de procurorii DNA la începutul lunii noiembrie, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată care a produs consecințe deosebit de grave.
El este acuzat că, în calitate de director general al CNADNR, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi semnat două contracte de asistență juridică, având ca obiect prestarea de servicii de asistență juridică pentru cauze strict determinate și un onorariu și alte cheltuieli stabilite ca plată lunară, pe întreaga perioadă de desfășurare a proceselor.
„Cele două documente au fost semnate de Debucean în cursul anului 2008, fără să aibă aprobarea Consiliului de Administrație sau a vreunei structuri de specialitate din cadrul CNADNR. Mai mult, nu era prevăzută posibilitatea de reziliere unilaterală a acestor contracte”, se menționează în comunicat.
Sursa citată arată că, urmare a încheierii abuzive a celor două contracte, CNADNR SA ar fi suferit o pagubă totală de 8.761.387 lei (rezultată prin executarea silită a celor două contracte).
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.
DNA amintește că, anterior, Dorin Gavril Debucean a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, el executând în prezent o pedeapsă de 3 ani și 6 luni de închisoare.