Rechizitoriu: Mihnea Costoiu a încheiat actul adiţional la contractul pentru Baza „Cutezătorii” fără acordul ministrului Educaţiei

Mihnea Costoiu, care deţinea în 2009 funcţia de secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, a încheiat actul adiţional la contractul pentru Baza "Cutezătorii" fără acordul ministrului de la acea vreme, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie.
Iulian Tudor
27 mart. 2018, 15:47
Rechizitoriu: Mihnea Costoiu a încheiat actul adiţional la contractul pentru Baza

„Inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin a încheiat actul adiţional fără a avea acordul ministrului Educaţiei de la acel moment (…), care a arătat că (…) a refuzat prelungirea contractului din anul 2004 încheiat de Fundaţia Dinu Pescariu cu RA – APPS cu motivarea că ‘din clauzele contractului rezulta că era valabil până în anul 2014′”, se arată în rechizitoriu.

Conform aceleiaşi surse, Mihnea Costoiu cunoştea caracterul ilegal al actului adiţional, întrucât nu a cerut nici avizele direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului. În schimb, pe document apar semnăturile falsificate ale unor directori din Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

„Astfel, deşi pe actul adiţional prezentat în original de către Fundaţia Dinu Pescariu figurează semnăturile suspecţilor Păunică Mihai, în calitate de director general la Direcţia Generală Buget Finanţe Patrimoniu şi Investiţii, Ispas Gabriel Liviu, în calitate de director general adjunct la Direcţia Generală Juridic şi Control din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, Leahu Gabriel, în calitate de director general la Direcţia Generală Logistică şi martora (…), în realitate semnăturile acestora au fost falsificate, după cum s-a stabilit prin Raportul de expertiză criminalistică (…). Prin Raportul de expertiză criminalistică nr.27 din data de 31.01.2018, s-a stabilit că semnătura de la rubrica locator de pe actul adiţional nr.16832/23.06.2009 a fost executată de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin”, se precizează în rechizitoriu.

Fostul ministru Mihnea Costoiu, trimis în judecată de DNA în dosarul „Baza Cutezătorii”. În cazul lui Dinu Pescariu, cauza e clasată

Din declaraţiile de martor date de cei trei directori reiese că Mihnea Costoiu le-ar fi cerut, în septembrie-octombrie 2009, să semneze actul adiţional datat 23 iunie 2009, urmărind în acest mod să-i dea o aparenţă de legalitate.

De altfel, procurorii nici nu au putut stabili cu exactitate data la care a fost semnat efectiv actul adiţional încheiat cu Fundaţia Dinu Pescariu.

„Din probele administrate în cauză nu s-a putut stabili cu exactitate ziua în care a fost semnat de către inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin actul adiţional nr.16832/23.06.2009 la contractul de locaţiune nr. 269/30.04.2004, privind Baza ‘Cutezătorii’, însă s-a stabilit în mod cert perioada în care ar fi putut fi semnat, respectiv martie – septembrie 2009. Nu s-a putut stabili cu exactitate ziua semnării, dat fiind că inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin şi inculpatul Pescariu Dinu Mihail au fost singurele persoane care au cunoscut data exactă a semnării (…), iar aceştia s-au prevalat de dreptul de a nu da nicio declaraţie”, se mai menţionează în rechizitoriu.

Fostul secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Mihnea Costoiu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu, în acelaşi dosar fiind dispusă soluţia clasării în cazul lui Dinu Pescariu pentru lipsă de probe.

Potrivit unui comunicat al DNA, Costoiu, la data faptelor secretar de stat la Ministerul Educaţiei, este trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

„În perioada martie – septembrie 2009, inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, în calitatea menţionată, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundaţia ‘Dinu Pescariu’ un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA – APPS). Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului”, se arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, documentul a fost încheiat în condiţiile în care Ministerul Educaţiei dăduse în judecată Fundaţia „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, procesul fiind la acel moment în curs de judecată. Procurorii susţin că situaţia creată prin semnarea actului adiţional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educaţiei solicitase încetarea contractului de locaţiune.

„Prin această modalitate s-a cauzat Ministerului Educaţiei Naţionale un prejudiciu în valoare totală de 10.796.662,8 euro reprezentând diferenţa dintre valoarea reală de piaţă a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) şi suma efectiv plătită de Fundaţia „Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018). Până la momentul întocmirii rechizitoriului, Ministerul Educaţiei Naţionale nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză”, se mai menţionează în comunicat.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile care îi aparţin inculpatului Mihnea Costoiu, iar dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

DNA precizează că a fost dispusă soluţia clasării faţă de inculpatul Dinu Pescariu, deoarece nu există probe pentru a atrage răspunderea penală a acestuia dincolo de orice îndoială rezonabilă. Aceeaşi soluţie a clasării a fost dispusă în cazul altor trei inculpaţi (Mihai Păunică, Gabriel Liviu Ispas şi Gabriel Leahu), deoarece prin raportul de expertiză criminalistică s-a stabilit că semnăturile de pe actul adiţional la contractul de locaţiune nu au fost executate de aceştia.

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Ionela de la Mireasa, sezonul 10, răsfățată de soțul ei, Robert. Cei doi îndrăgostiți vor deveni părinți pentru prima dată anul acesta 
Bzi.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail
Fanatik.ro
Ei sunt bugetarii care primesc 15% în plus la salariu. Banii intră direct pe card începând din februarie
Capital.ro
România, ZERO șanse. Călin Georgescu va da ordinul de neimaginat. Ne va costa TOTUL
Playtech.ro
Ce este bine să faci cu apa sfințită de Bobotează imediat ce ajungi acasă. Sfatul preoților pentru credincioși
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Ce este metapneumovirusul, boala care a speriat China. Epidemiolog român: „E posibil să fi ajuns și la noi, dar nu știm nimic oficial”
wowbiz.ro
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
Spynews
Visezi să mergi în Thailanda și să participi la ceremonia elefanților? O turistă de 22 de ani a murit în timp ce interacționa cu un animal
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! Cod galben de vreme rea în mai multe zone din țară
Evz.ro
Obsesia secretă a lui Reghecampf. Anamaria Prodan l-a dat de gol
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
kanald.ro
Data se modifică. Când vor intra pe card pensiile din luna ianuarie 2025. Anunțul făcut de autorități
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Decizia CCR, „ o lovitură de stat strigătoare la cer”
StirileBZI
Cu cât vor crește facturile la curent și gaze în 2025. Ce anunț a făcut Ministerul Energiei
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
substantial.ro
Descoperire: Un virus comun ar putea contribui la Alzheimer
MediaFlux
PACE în UCRAINA! ZELENSKI, discuții cu TRUMP și PUTIN
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cultura muncii în România: între sărbători legale și „cheful de muncă”