CNA a analizat, în şedinţa de joi, mai multe reclamaţii referitoare la mai multe spoturi publicitare care promovează apa minerală Aqua Carpatica şi care conţin afirmaţii precum „apa cu cel mai scăzut conţinut de nitraţi” şi „singura apă minerală carbogazoasă din lume fără nitraţi”. În urma analizării spoturilor şi a audierii a doi specialişti în domeniu, CNA a decis interzicerea spoturilor de la difuzarea pe posturile TV, informează Mediafax.
Membrii Consiliului i-au audiat pe Adrian Vilău, din partea APEMIN – Patronatul Apelor Minerale din România, şi pe Adrian Feru, director de cercetare şi dezvoltare la Societatea Naţională a Apelor Minerale.
Potrivit lui Adrian Feru, în România sunt cel puţin şase branduri de apă minerală care au un conţinut la fel sau mai mic de nitraţi decât Aqua Carpatica. „Nu există apă fără nitraţi, însă cantitatea de nitraţi este foarte mică. Sunt şase surse de ape minerale în România care au un conţinut de nitraţi mai mic sau la fel de mare ca Aqua Carpatica”, a spus Adrian Feru, care a arătat şi că afirmaţia cum că „Aqua Carpatica este cea mai pură apă minerală carbogazoasă din lume” este neadevărată.
Totodată, CNA a analizat o adresă de la Patronatul Apelor Minerale – APEMIN, potrivit căreia „campania derulată de SC Carpathian Springs SA pentru apa minerală Aqua Carpatica induce în eroare consumatorul prin afirmaţia pe care o face, «cea mai pură apă minerală carbogazoasă din lume»”. Acuzaţia este explicată prin faptul că afirmaţia nu este însoţită de menţionarea vreunui studiu în baza căruia a fost trasă această concluzie, dar şi prin faptul că menţiunea «cea mai pură apă minerală din lume» contravine atât art. 114 din Decizia nr. 187 privind Codul de Reglementare al conţinutului audiovizual, precum şi HG 1020/2005 şi Directivei CE/54/2009.
CNA a decis să aplice o decizie de intrare în legalitate în privinţa spoturilor publicitare care conţin afirmaţiile „apa cu cel mai scăzut conţinut de nitraţi” şi „singura apă minerală carbogazoasă din lume fără nitraţi”. Acest fapt înseamnă că respectivele reclame nu mai pot fi difuzate pe posturile TV în forma actuală.
Decizia a fost aplicată de CNA în baza articolului 102, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „Este interzisă publicitatea care nu este conformă cu dispoziţiile legale”, şi a articolului 104 din Cod care prevede că „Sunt interzise publicitatea şi teleshoppingul în care se utilizează practici comerciale înşelătoare sau practici comerciale agresive”.