Aproape 25% din toate îngrășămintele cu azot importate în Europa provin din Rusia. În plus, ţara este și lider pe piaţa furnizorilor de gaze naturale și amoniac în Europa – două componente necesare pentru producerea îngrășămintelor de acest tip, se arată într-un articol publicat în revista agricolă franceză Pleinchamp.
Potrivit autorilor, în acest an Franța se va confrunta cu probleme, din cauza perspectivei unei creșteri pe termen lung a prețurilor la îngrășăminte, precum și a riscului dispariției complete a acestora de pe rafturile magazinelor din țară. Jurnaliștii mai amintit că acum prețul barilului de petrol a depăşit deja 110 dolari și este probabil să crească și mai mult, deoarece există deja o lipsă de aprovizionare cu cereale și semințe oleaginoase din Rusia și Ucraina.
Potrivit editorilor Pleinchamp, într-o astfel de situație, conceptul de suveranitate alimentară apare din nou în prim-plan.
„În urmă cu doi ani, la ultimul Salon Agricol, răspândirea coronavirusului era prima pagină, iar consecințele asupra prețurilor materiilor prime erau deja palpabile. De atunci, volatilitatea a fost cuvântul cheie pe piețe, iar războiul dintre Rusia și Ucraina l-a amplificat și mai mult. Cereale, semințe oleaginoase, păcură, gaze, îngrășăminte: în fața lipsei de disponibilitate din aceste două mari țări exportatoare, preţurile la toate materiile prime agricole sunt în creștere, uneori la niveluri neatinse până acum„, se arată în articol.
„Rusia și Ucraina reprezintă împreună 30% din exporturile mondiale de grâu. În lipsa bazinului Mării Negre pentru export, 14 milioane de tone de grâu vor lipsi de pe piața mondială până în iulie. Problema securității alimentare este mare pentru multe țări importatoare, care trebuie să își acopere nevoile apelând la alte surse. Tunisia, Libanul și țările din Africa sub-sahariană depind în mare măsură de importuri, în special din Ucraina, iar stocurile lor de sfârșit de sezon sunt scăzute„, avertizează specialiştii.