„Am crea un nou obstacol în calea vaccinării persoanelor. Chiar dacă a avut COVID-19, în săptămânile sau lunile dinaintea unei posibile vaccinări, nu înseamnnă că toată lumea va avea, în mod automat, o imunitate de durată”, a spus Katherine O’Brien, referindu-se la faptul că foarte mulţi dintre cei care au avut Covid merg apoi să îşi facă testul de anticorpi.
O’Brien a răspuns unei întrebări venite din partea europarlamentarului Peter Liese, grupul PPE, care a ridicat problema nivelului de protecție în cazul unei persoane care a avut COVID-19 față de o alta care nu a contractat boala.
Citeşte şi Cum afli dacă te-ai imunizat după vaccinul anticovid. Cât costă un test de anticorpi
Reprezentanta OMS a insistat că vaccinarea trebuie să se desfășoare cât mai repede posibil. „În continuare suntem convinși că testarea înaintea vaccinării ar reprezenta, pur și simplu, un alt obstacol în calea vaccinării oamenilor”, a afirmat Katherine O’Brien, citată de G4media.
Membrii Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European au programată, luni, o discuție despre mutațiile coronavirusului și cât de eficiente sunt vaccinurile existente împotriva acestora, fiind invitați să răspundă întrebărilor lor reprezentanți ai Agenției Europene a Medicamentului, Organizația Mondială a Sănătății și ai Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.
Pe de altă parte, vicepreşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, spune că „un vaccin nu devine eficient în momentul în care m-am vaccinat. În prima zi, a doua, a treia, ești la fel ca și înainte de vaccinare”.
”La vaccinul Pfizer, se apreciază că la două săptămâni după prima doză administrată, o parte dintre cei care primesc această primă doză dezvoltă o protecție undeva la 50%, iar la 10 zile după a doua doză, ajunge la protecția completă sau la protecția maximă”.
Imunizarea cu vaccinul Moderna se face tot cu două doze, dar la intervale puțin diferite față de cele de la Pfizer, de unde rezultă o dezvoltare a anticorpilor decalată, explică vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie:
”Dacă mergem la Moderna, acolo lucrurile stau cam la fel, pentru că e doar o diferență de o săptămână în ceea ce privește rapelul, deci se decalează undeva după a doua doză cu o săptămână.”
Și în ceea ce privește vaccinarea cu serul AstraZeneca, dezvoltarea anticorpilor depinde de momentul la care se face rapelul, mai spune epidemiologul:
”La AstraZeneca avem acel interval de patru săptămâni minim între prima doză și a doua doză, urmând ca a doua doză să poată să fie administrată de la 4 și până la 12 săptămâni”.