Muzeul Naţional de Artă al României organizează vineri, de la ora 17.00, un tur ghidat al expoziţiei „Atelier de front. Artişti români în Marele Război” în compania curatorului Alina Petrescu. Expoziţia aduce în prim plan pagini emoţionante din epopeea Primului Război Mondial, unul dintre cele mai sângeroase conflicte armate din istoria omenirii. Printre artiştii combatanţi sau mobilizaţi special de Marele Cartier General, retras la Iaşi, se numără pictorii Nicolae Tonitza, Ion Theodorescu-Sion, Camil Ressu, Ştefan Dimitrescu şi sculptorii Oscar Han, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Cornel Medrea. Biletul costă 10 lei, iar prezentarea durează aproximativ o oră.
De asemenea, MNAR reia anul acesta seria programului „Un ceas pentru… artă” cu prezentarea expoziţiei „Un vis locuit / Un rêve habité” ce va avea loc sâmbătă, de la ora 11.30. Expoziţia, organizată în parteneriat cu Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, are ca temă arhitectura şi cuprinde lucrări de grafică realizate de şapte artişti belgieni francofoni, printre care se numără Pol Bury, François Schuiten şi Luc Van Malderen. Prezentarea este susţinută de un istoric de artă şi durează aproximativ o oră. Biletul de intrare costă 4 lei.
Primele spectacole cu „Orchestra Titanic”, de Hristo Boicev, în regia lui Felix Alexa şi scenografia Andradei Chiriac – cea dintâi premieră a anului 2018 la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB), vor avea loc sâmbătă şi duminică, de la ora 20.00, la Sala Pictura.
Claudiu Bleonţ, Mihai Constantin, Mihai Călin, Richard Bovnoczki şi Tania Popa fac parte din distribuţia piesei care a avut 30 de montări în toată lumea. „Orchestra Titanic” este o comedie filosofică şi absurdă despre dorinţa de evadare în iluzie.
Potrivit news.ro, o expoziţie dedicată Marii Uniri, intitulată „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la încoronarea suveranilor României Mari”, va fi vernisată, duminică, la ora 17.00, în Spaţiile medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni din Bucureşti, urmând să poată fi vizitată până pe 13 februarie. Expoziţia va include fotografii rare, aflate în patrimoniul Muzeului Naţional Cotroceni, înfăţişând Familia Regală în perioada tratativelor de pace, reîntoarcerea la Bucureşti în decembrie 1918, precum şi Încoronarea de la Alba Iulia.
Un spectacol dedicat poetului Mihai Eminescu, cu actorii Irina Movilă şi Marius Bodochi ai TNB, va avea loc duminică, de la ora 18.00, la Muzeul Theodor Aman. Preţul biletului de intrare este de 10 lei, iar în acest tarif este inclusă vizitarea muzeului, în termen de 30 de zile.
În cinematografele din ţară vor rula în premieră în acest weekend, începând de vineri, thrillerul „Pasager în trenul terorii/ The Commuter”, regizat de Jaume Collet-Serra, cu Liam Neeson în distribuţie, filmul istoric „Un artist numit dezastru/ The Disaster Artist”, regizat de James Franco, din distribuţia căruia fac parte alături de cineast Dave Franco, Seth Rogen şi Ari Graynor, comedia „Downsizing. Mini-oamenii/ Downsizing”, regizată de Alexander Payne, cu Matt Damon şi Christoph Waltz în distribuţie, drama „Happy End”, regizată de Michael Haneke, cu Isabelle Huppert şi Jean-Louis Trintignant, precum şi animaţia „Incredibila poveste a perei uriaşe/ Den utrolige historie om den kæmpestore pære”.