”Ca să te protejezi de particulele infecţioase, aerul ar trebui împrospătat de trei ori pe oră”, a precizat UBA într-un manual de instrucţiuni de patru pagini referitor la ventilarea încăperilor. ”Acest lucru înseamnă că aerul este complet înlocuit cu aer proaspăt din afară de trei ori pe oră”.
Practica recomandată de a deschide larg ferestrele pentru o perioadă de trei până la cinci minute înainte de a le închide din nou ”face ca temperatura din cameră să scadă doar cu câteva grade”, a spus UBA. ”După închiderea ferestrelor, creşte rapid înapoi”, se mai precizează în recomandare.
Ventilarea încăperilor – o practică devenită obsesie naţională în Germania – a fost adăugată la strategia guvernului german de luptă împotriva coronavirusului. Cancelarul Angela Merkel a apreciat această practică ca fiind o modalitate ieftină şi eficientă de a preveni transmiterea virusului.
Părinţii şi profesorii au discutat în ultimele zile dacă să recomande elevilor purtarea căciulilor şi a fularelor în interiorul claselor în cazul în care deschiderea largă a ferestrelor va deveni parte din normă.
UBA a mai precizat că ferestrele ar trebui de asemenea să rămână larg deschise pe perioada pauzelor, iar profesorii să se abţină de la a deschide uşile pentru a evita răspândirea particulelor infecţioase prin coridoare în alte părţi ale şcolii.
În sălile de clasă unde ferestrele nu pot fi deschise din motive de siguranţă, UBA recomandă instalarea de unităţi de ventilaţie.