Gheorghe Mencinicopshi a făcut o listă a substanţelor care trebuie evitate în alimentaţie, ele trebuind să fie verificate în prealabil pe eticheta produsului pe care dorim să-l cumpărăm: „E 120 – roşu coşenilă, polifosfaţi, nitriţi, nitraţi, conservanţi din clasa sulfiţilor, a benzoaţilor, coloranţi precum tartrazina, care se află practic peste tot, ar trebui să mai evităm edulcoranţii chimici de sinteză, cum este aspartamul, acesulfamul k, sucraloza, zaharina, sărurile ciclamatului„.
Totodată, Mencinicopschi a dat câteva sfaturi legate de consumul de alimente în perioada postului. Asta, în condiţiile în care, multe dintre alimentele promovate ca fiind de post conţin numeroase de E-uri de origine animală, relatează România TV.
„Dacă vrem să ţinem un post autentic, ortodox, cred că ar trebui să urmăm reţetele autentice de post, reţetele monahale, care sunt tradiţionale de 2.000 de ani, de când există creştinismul. Simplul fapt că un aliment poate conţine E-uri, îl descalifică din categoria alimentelor de post. Mai sunt anumite substanţe care se găsesc din păcate în alimentele de post, cum ar fi acizii graşi trans, care sunt mai răi decât atunci când nu suntem în post şi consumăm produse de origine animală.
Postul nu este, prin dimensiunea lui spirituală, numai mâncare. Postul nu se poate substitui unei diete de slăbire şi trebuie să fim atenţi ca în această perioadă dieta noastră să fie diversificată şi echilibrată, bogată în proteine şi de origine vegetală, dar acestea le vom lua din leguminoase, aşa cum sunt fasolea, mazărea, lintea. Le vom lua din hrişcă, mai puţin cunoscută astăzi, dar un aliment valoros. Trebuie să fim atenţi să nu facem exces de carbohidraţi, aşa cum ar fi cartofii, mai ales cartofii prăjiţi sau alte amidonoase care la sfârşitul postului ne vor face să fim cu câteva kilograme în plus”, a spus Mencinicopschi.
CITEŞTE ŞI Mencinicopschi: GRĂSIMILE nu trebuie să lipsească din diete. Vezi ce NU TE ÎNGRAŞĂ