Recomandările medicilor pentru noul an şcolar în contextul pandemiei de COVID-19

În mai puţin de trei săptămâni, elevii ar trebui să revină la şcoală. În contextul pandemiei de COVID-19, medicii recomandă ca La cele mai mici semne de bolă respiratorie sau viroză, părintele trebuie să nu trimită la şcoală copilul şi să ia legătura cu medicul de familie.
Romania TV
26 aug. 2020, 06:13
Recomandările medicilor pentru noul an şcolar în contextul pandemiei de COVID-19

Înainte de începerea noului an şcolar, părinţii se gândesc dacă să îşi trimită copiii la şcoală sau să amâne chiar şi cu un an revenirea în colectivitate de teama infectării cu SARS-COV-2 a celor mici. Medicii le recomandă să îşi trimită copiii la şcoală, însă să fie precauţi, să îi ţină la domiciliu la orice semn de afecţiune respiratorie acută. 

„Importantă este instruirea temeinică a părinţilor care observă orice modificare la starea de sănătate a copilului. De exemplu, dacă astăzi a tuşit de trei ori şi ieri nu a tuşit deloc, este indicat să ţină copilul acasă şi să se sfătuiască imediat cu medicul”, a explicat dr. Dana Popescu, medic de familie ieşean şi secretar al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, pentru ziaruldeiasi.ro.

Citeşte şi: REGULI pentru începerea şcolii în siguranţă. Salvaţi Copiii, scrisoare pentru Guvern înaintea noului an şcolar

Dr. Dana Popescu consideră că pentru a limita riscurile infectării este nevoie de o schimbare în modul în care copiii se vor comporta de acum încolo într-o colectivitate.

„După părerea mea, ar trebui scăzută durata pe care copiii o petrec în colectivitate, în loc de patru ore de exemplu, să stea două ore, să fie organizaţi în două ture, să se facă o aerisire corespunzătoare a clasei, iar cât încă vremea e frumoasă să fie făcute activităţi în aer liber. De asemenea, în măsura în care este posibil ar trebui să se renunţe la luarea mesei în comun”, a mai precizat specialistul ieşean.

 

Când vor afla elevii după care din cele trei scenarii vor merge la şcoală

Anul şcolar 2020 – 2021 trebuie să înceapă în trei săptămâni, dar deocamdată elevii, părinţii, dar şi profesorii nu cunosc detalii despre cum se vor desfăşura cursurile începând cu 14 septembrie.  

Direcțiile de sănătate publică să anunţe după 7 septembrie datele epidemiologice în funcție de care autorităţile vor decide în care scenariu se înscriu școlile pentru începutul de an şcolar: scenariul verde, scenariul galben sau scenariul roșu.

Citeşte şi: Cum vor arăta clasele după redeschiderea şcolilor în septembrie VIDEO

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, spune că direcţiile de sănătate publică vor informa şcolile asupra situaţiei epidemiologice din fiecare zonă, apoi se va lua o decizie asupra scenariului în care se va redeschide fiecare unitate de învățământ în parte.

„În principiu, începem cursurile în spațiul școlii din 14 septembrie”, a spus ministrul Monica Anisie.

Ministrul a precizat că multe dintre normele propuse acum au fost respectate și în momentul redeschiderii școlilor, înaintea examenelor naționale.

„Se vor face acele circuite de intrare și sosire, vor fi dezinfectate sălile în fiecare dimineață și între schimburi, se păstrează distanța fizică de un metru și vor fi amplasate separatoare între băncile elevilor unde nu se poate respecta distanțarea. Curtea școlii va fi și ea dezinfectată. În pauză, elevii când vor merge în spațiul școlii să aibă și ei acel spațiu securizat. Vor purta mască toți elevii și profesorii, excepție fac preșcolarii.

Așa cum este prevăzut în proiectul de ordin, toți elevii vin la școală, în funcție de scenariu, păstrând distanțarea de un metru, sau cu separatoare. În funcție de scenariul epidemiologic în care ne aflăm, vom lua măsurile care se impun. Dacă scenariul e verde, vor fi toți elevii în clasă. Și în alte state s-a renunțat la măsura de a distanța fizic elevii, dar există separatoare”, a spus ministrul Monica Anisie.

Întrebată de declarația pe care părintele va fi nevoit să o dea la începutul fiecărui ciclu de prezență fizică în spațiul școlar, Anisie a spus că este „o declaraie pe care o dăm toți acum la toate instituțiile”.

De asemenea, Monica Anisie le-a transmis părinților că „nu are justificare temerea de a duce copiii la școală” și că „spațiul școlii va fi unul în care riscul de îmbolnăviri va fi diminuat”.

Citeşte şi NOUL AN ŞCOLAR, un nou proiect pregătit de Guvern: ore de 30 de minute şi cursuri în 3-4 schimburi

 

REGULI pentru revenirea la grădiniţă în septembrie 2020. Ce conţine ghidul publicat de Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordin pentru aprobarea Normelor privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei COVID-19. Proiectul conţine explicaţii cu privire la scenariile de funcționare pentru fiecare ciclu de învățământ preuniversitar în funcţie de situaţia epidemiologică. Potrivit documentului, preşcolarii vor merge la grădiniţă cinci zile pe săptămână în scenariile verde și galben. În cazul unui scenariu roşu, cursurile se suspendă, iar copiii de grădiniţă vor urma cursuri online.  

Citeşte şi: Mai puţine ore pentru unii elevi începând din septembrie. Anunţul ministrului Educaţiei

Spynews
”De când se trezeşte...” Ce părere avea Adrian Minune despre ginerele său, înainte să se despartă de Karmen Minune. Manelistul, declarații despre Bogdan Căplescu
Bzi.ro
Irina Loghin a ajuns la poliție! „Sunt extrem de supărată și întristată!”
Fanatik.ro
Ce a pățit un român care a cumpărat de mai multe ori pește de la Lidl: “O să merg cu cântarul la cumpărături și o să plătesc cu bani de Monopoly”
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia-Cioacă. Mama Elodiei a spus totul după 17 ani: Așa este!
Playtech.ro
WOW ce schimbare totală! Păpușa de la Glina e de nerecunoscut ACUM. Dumnezeule, cât e de frumoasă
DailyBusiness
Se vor bucura toți românii care au rate la bancă! Anunțul momentului de la BNR
Adevarul
Avram Iancu - anii de umilință ai eroului moților. De ce spunea: „Eu nu-s Iancu, sunt numai umbra lui. Iancu e mort”
Spynews
Nu mai există șanse de împăcare! Perneș de la Mireasa vorbește despre despărțirea de Sabrina! De ce s-au separat și cum trebuie să fie viitoarea lui iubită
Spynews
Ce era în plicul de pe sicriul prințesei Diana pe care Harry a scris "mami"
Evz.ro
Exclusiv: Ema Uta, imaginile momentului. Cu cine a fost surprinsă make-up artistul, în timp ce Bodi în continuare plânge după ea
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Angela Similea a împlinit 78 de ani recent, uitată de toată lumea. Cum arată acum
Playsport.ro
Cristiano Ronaldo și Georgina, așa cum nu au mai fost surprinși niciodată! Ce au făcut pe un iaht de lux, în larg, când credeau că nu-i vede nimeni
kanald.ro
Sfinții ce le ajută pe femeile ce își doresc copii! Ziua din luna septembrie ce poate aduce o minune în viața cuplurilor
Capital.ro
Elena Udrea suferă cumplit. Anunțul devastator făcut de Adrian Alexandrov: Știe!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
CNSAS dezvăluie: Peste 200.000 de informatori recrutați de Securitate în ultima decadă a regimului comunist
MediaFlux
Donald TRUMP RECUNOAȘTE acuzațiile FEDERALE! Ce se întâmplă cu CANDIDATURA sa pentru CASA ALBĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...