Potrivit datelor autorităţilor sanitare din Harbin, în ultimele 24 de ore, au fost detectate 3 cazuri de COVID-19 corelate cu noul focar izbucnit în oraşul Manzhouli, din provincia vecină chineză Mongolia Interioară, care acumulează deja 185 de cazuri active.
Decizia autorităţilor, care încearcă să „blocheze canalele de transmitere a virusului”, a atras atenţia internauţilor chinezi iar haştagul „Harbin va recompensa cu 10.000 de yuani persoanele care efectuează un test cu rezultat pozitiv” a strâns deja peste 100 de milioane de vizualizări pe reţeaua Weibo, similară Twitter.
#Harbin city in northeast China is offering 10,000 yuan (US$1,570) reward for each of those who voluntarily get tested for #COVID19 and are positive. The reward was announced after 3 residents who are close contacts of patients in Manzhouli in #InnerMongolia have tested positive. pic.twitter.com/jIcu2gxN0y
— Shanghai Daily (@shanghaidaily) December 2, 2021
Unii dintre internauţi au susţinut măsura: „Care este problema? Sunt îndemnaţi cetăţenii să-şi facă un test pentru a frâna răspândirea virusului în cazul în care rezultatul este pozitiv şi se economisesc astfel milioane de yuani”, a explicat un utilizator pe Weibo.
Alţii nu au înţeles această campanie, sau cred că banii ar putea fi utilizaţi altfel: „Realizarea unui test intră în responsabilitatea tuturor. De ce ar trebui să existe o recompensă?„, notează un comentator, în timp ce altul a cerut ca banii să fie destinaţi „lucrătorilor sanitari care se ocupă de analizarea acestor teste la temperaturi scăzute„.
Autorităţile sanitare ale oraşului au cerut cetăţenilor să evite deplasările şi au ordonat închiderea temporară a stabilimentelor cu afluenţă mare de public, precum băile publice, discotecile, teatrele sau cinematografele.
De asemenea, va fi interzis farmaciilor să vândă medicamente împotriva răcelii sau antibiotice, iar cumpărătorii care prezintă „simptome suspecte” ca febră sau tuse, trebuie raportaţi imediat autorităţilor, în caz contrar vor suporta eventuale represalii legate de răspândirea COVID-19.
China menţine politica zero împotriva virusului, iar autorităţile locale au restricţionat deplasările şi organizează testări masive în rândul populaţiilor unde sunt detectate cazuri. Potrivit Comisiei Naţionale de Sănătate de la izbucnirea pandemiei, în total 98.897 de persoane s-au infectat cu COVID-19, dintre care 93.355 au depăşit boala, în timp ce 4.636 de persoane au decedat.