Expediţia cercetătorilor în explorarea rămăşiţelor Titanicului a fost condusă de RMS Titanic Inc., „custodele” oficial al epavei Titanicului şi a inclus cercetători de la Woods Hole Oceanographic Institution din Falmouth, Massachusetts, şi de la Waitt Institute din La Jolla, California, scrie Daily Mail.
Această echipă care a început în 2010 cercetările pentru alcătuirea hărţii zonei în care s-a scufundat Titanicul, a primit ajutor şi din partea „History Channel”, a National Oceanic and Atmospheric Administration şi a National Park Service.
Extraordinara hartă a zonei de pe fundul oceanului, unde sunt răspândite rămăşiţele navei, a fost realizată în principal cu ajutorul sonarelor şi a doi roboţi subacvatici autonomi, care au explorat fundul oceanului şi au capturat peste 100.000 de imagini. Sonarele au emis sunete pentru a detecta obiectele de pe fundul apei, iar echipa de cercetători a emis pulsaţii de sunet, captând apoi ecoul şi convertindu-l în imagini digitale.
În felul acesta, specialiştii au reuşit „să vadă” Titanicul – de fapt, ceea ce a mai rămas din el – pe fundul negru al Atlanticului de Nord. De asemeena, un dispozitiv sofisticat, AUV, cu scanere sonare, a supravegheat în permanenţă locul şi a capturat imagini de înaltă rezoluţie, care au fost prelucrate apoi de computer pentru a furniza un mozaic detaliat de fotografii ale epavei Titanicului.