Cea mai scăzută temperatură de pe Pământ a fost înregistrată pe 10 august 2010, însă abia acum au fost făcute publice rezultatele studiilor.
Cercetătorii spun că sunt date preliminare, aşa că este posibil ca această temperatură să mai scadă cu un grad sau două.
Recordul minim anterior a fost de minus 89,2 grade Celsius, tot în Antarctica, la baza rusească Vostok, pe 21 iulie 1983.
Aceste temperaturi au fost înregistrate la câţiva metri de la suprafaţa pământului, iar datele înregistrate de satelit sunt temperaturile suprafeţei de gheaţă. Temperatura aerului corespondentă ar bate oricum recordul înregistrat la Vostok.
„Sunt temperaturi minime greu de imaginat, ştiu. Îmi place să spun că este la fel de frig faţă de 0 grade Celsius precum este temperatura de fierbere – 100 de grade Celsius, faţă de nivelul de 0 grade. Noul record minim este cu vreo 50 de grade sub temperaturile cele mai scăzute din Alaska sau Siberia, şi cu circa 30 de grade mai rece decât în Groenlanda”, a explicat Ted Scambos, de la US National Snow and Ice Data Center din Boulder, Colorado.
Ted Scambos şi colegii săi au analizat date satelitare din ultimii 30 de ani. Ei au descoperit că cele mai reci momente din Antarctica apar în lunile întunecate de iarnă la înălţimi mari, unde aerul extrem de rece şi de uscat permite căldurii să iasă foarte repede în spaţiu.
Punctele reci se află între dome Argus şi Dome Fuji şi toate au înregistrat între minus 92 de grade Celsius şi minus 94 de grade Celsius. Temperatura de 93,2 grade Celsius este cea de care experţii sunt cei mai siguri. A fost înregistrată la o latitudine de 81,8 grade sud şi la o longitudine de 59,3 grade est, la o înălţime de circa 3,900 de metri.
Cel mai fierbinte loc de pe Pământ, înregistrat de un satelit meteo, este deşertul Dasht-e Lut din sud-estul Iranului, unde s-au înregistrat 70.7 grade Celsius în 2005.