RECORD. BNR a anunțat cel mai slab leu în fața francului elvețian din istorie / Gheorghe Piperea: „Cauza, tipărirea de bani pentru corporații”

Moneda națională continuă declinul în raport cu euro, dolar, lira sterlină și francul elvețian. BNR a anunţat, miercuri, 13 iulie 2022, un curs de referinţă de 4,9414 lei/euro, 4,9222 lei/dolar, 5,8561 lei/lira sterlină, 5,0307 lei/francul elveţian, care a atins cea mai mare valoare din istorie în faţa leului.
Filip Stan
13 iul. 2022, 14:06
RECORD. BNR a anunțat cel mai slab leu în fața francului elvețian din istorie / Gheorghe Piperea: „Cauza, tipărirea de bani pentru corporații

Curs valutar pentru euro a început ziua de miercuri la valori cuprinse între 4,9411 – 4,9444 lei. Cursul anunţat de instituția condusă de către Mugur Isărescu pentru şedinţa precedentă a fost de 4,9411 lei.

În plus, ROBOR a atins un nou record în ziua de miercuri, 13 iulie.

ROBOR la trei luni a crescut la 6,99%, faţă de 6,93%, faţă de nivelul din şedinţa precedentă şi a ajuns la cea mai ridicată valoare din 28 iulie 2010 până în prezent.

ROBOR la şase luni a crescut la 7,18%, faţă de 7,12%, nivelul din şedinţa precedentă şi a atins cea mai mare valoare din 26 octombrie 2010.

Moneda europeană a ajuns, pe 22 septembrie 2021, cel mai mare nivel din istorie, în faţa leului, la cursul BNR (4,9495 lei).

 

Gheorghe Piperea, revoltat după ultimul raport al BNR: „Lumea să nu se mai împrumute în acest hal!”

 

În urma cifrelor transmise de BNR, avocatul Gheorghe Piperea a reacționat virulent. El a amintit că principala cauză a situației economice mondiale se explică prin printarea excesivă de bani (n.r. – fără acoperire în aur), direcționați către companii multinaționale și guverne.

„Azi, cursul leu/CHF a trecut, pentru prima oară în istorie, de 5 lei. Acum 15 ani era 2 lei și bancherii jurau că e cea mai stabilă monedă din istorie, pe care nici măcar războaiele nu o pot doborî.

Uite o realitate cruntă devoalată de această evoluție înspăimăntătoare: din 2007 până în 2022, puterea de cumpărare a leului a scăzut cu 150%. Salariul/venitul debitorului a crescut doar cu 40%, în aceeași perioadă, lucru care nu poate să nu ducă la supra-îndatorare și faliment.

Dacă atunci, în 2007, puteai cumpăra cu 200 mii lei (=100 mii CHF) o un apartament cu trei camere, acum aceeași casă te costă, cash, 500 de mii de lei. Asta dacă nu ai luat un credit pentru a cumpăra cada, credit pentru care ai plătit, timp de 15 ani, preponderent dobânzi și comisioane și, probabil, 15 mii de CHF din capital. Acum mai ai încă de dat băncii 75 mii CHF (adică, 375 mii lei), plus dobânzi și comisioane. Adică, tot 100 de mii CHF.

[notă: calculele sunt similare și în privința euro, care acum 15 ani era 3 lei, precum și a dolarului, care era, tot atunci, 2,6 lei; și euro, și dolarul sunt acum cca 5 leu]

Ce citiți mai sus se numește eroare de calcul linear și este cea mai falimentară eroare de judecată și de achiziție pe care o poate face consumatorul de credite.

Lumea ar trebui să ia aminte, mai ales în vremuri de restriște și să nu se mai împrumute în acest hal.

Cauza a ceea ce citiți mai sus este tipărirea de continente de bani suplimentari fată de cantitatea de bunuri și servicii de pe piață, pe care băncile centrale le-au aruncat din elicopter în curtea corporațiilor și în gaura neagră bugetară a statelor ‘dezvoltate'”, a comentat avocatul, pe pagina sa de Facebook.

 

Economistul Ilie Șerbănescu: „Mugur Isărescu este etern la BNR”

 

Ilie Șerbănescu anticipează vremuri grele pentru România, în timp ce Ungaria are perspective pozitive, susține economistul.

„Nu există o speranță în cazul României, pentru că deja s-au depășit pragurile. În Ungaria, sistemul bancar este peste 50% maghiar. În România, 87% străin. Cu cât contribuie băncile la finanțarea economiei? 8%! Asta îi permite lui Mugur Isărescu să nu urmărească creditul. În România, creditul bancar nu are vreo importanță. Și cu, și fără 8%, nu are vreo importanță.

Banca Nationala are obligația să țină (n.r. – în frâu) inflația. BNR ține doar cursul. Pentru un sigur motiv, câștigurile multinaționalelor în România, în lei, să nu valoreze mai puțin de un euro.

Nu e absurd, cu inflație de 14%, cursul să rămână stabil? Ținand cursul așa, în ciuda economiei, Isărescu este etern (n.r. – în funcție, la BNR). BNR nu are vreo legătură cu prețurile cu care ar trebui să aibă, așa cum arată documentele Bancii Naționale: ținerea în frâu a inflației. Ea nu face acest lucru. Ea ține în frâu doar cursul. Sunt consecințe ale statutului economiei României, de colonie”, a mai transmis economistul, pentru RomâniaTV.net.

DailyBusiness
Austria dă semnale pozitive! România s-ar putea să intre în spațiul Schengen terestru!
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ce să adaugi în cafeaua de dimineață ca să arzi caloriile. Vei pierde rapid kilograme
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare lună
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Șoferii au scăpat de amenzi! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa Națională de Pensii a făcut anunțul mult așteptat
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Israel Katz devine noul ministru al apărării în Israel, promițând acțiuni decisive împotriva Hamas și Hezbollah
MediaFlux
Oficial! Ce bani vei lua în plus dacă ai o pensie între 1280 și 6000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate