RECORD. BNR a anunțat cel mai slab leu în fața francului elvețian din istorie / Gheorghe Piperea: „Cauza, tipărirea de bani pentru corporații”

Moneda națională continuă declinul în raport cu euro, dolar, lira sterlină și francul elvețian. BNR a anunţat, miercuri, 13 iulie 2022, un curs de referinţă de 4,9414 lei/euro, 4,9222 lei/dolar, 5,8561 lei/lira sterlină, 5,0307 lei/francul elveţian, care a atins cea mai mare valoare din istorie în faţa leului.
Filip Stan
13 iul. 2022, 14:06
RECORD. BNR a anunțat cel mai slab leu în fața francului elvețian din istorie / Gheorghe Piperea: „Cauza, tipărirea de bani pentru corporații

Curs valutar pentru euro a început ziua de miercuri la valori cuprinse între 4,9411 – 4,9444 lei. Cursul anunţat de instituția condusă de către Mugur Isărescu pentru şedinţa precedentă a fost de 4,9411 lei.

În plus, ROBOR a atins un nou record în ziua de miercuri, 13 iulie.

ROBOR la trei luni a crescut la 6,99%, faţă de 6,93%, faţă de nivelul din şedinţa precedentă şi a ajuns la cea mai ridicată valoare din 28 iulie 2010 până în prezent.

ROBOR la şase luni a crescut la 7,18%, faţă de 7,12%, nivelul din şedinţa precedentă şi a atins cea mai mare valoare din 26 octombrie 2010.

Moneda europeană a ajuns, pe 22 septembrie 2021, cel mai mare nivel din istorie, în faţa leului, la cursul BNR (4,9495 lei).

 

Gheorghe Piperea, revoltat după ultimul raport al BNR: „Lumea să nu se mai împrumute în acest hal!”

 

În urma cifrelor transmise de BNR, avocatul Gheorghe Piperea a reacționat virulent. El a amintit că principala cauză a situației economice mondiale se explică prin printarea excesivă de bani (n.r. – fără acoperire în aur), direcționați către companii multinaționale și guverne.

„Azi, cursul leu/CHF a trecut, pentru prima oară în istorie, de 5 lei. Acum 15 ani era 2 lei și bancherii jurau că e cea mai stabilă monedă din istorie, pe care nici măcar războaiele nu o pot doborî.

Uite o realitate cruntă devoalată de această evoluție înspăimăntătoare: din 2007 până în 2022, puterea de cumpărare a leului a scăzut cu 150%. Salariul/venitul debitorului a crescut doar cu 40%, în aceeași perioadă, lucru care nu poate să nu ducă la supra-îndatorare și faliment.

Dacă atunci, în 2007, puteai cumpăra cu 200 mii lei (=100 mii CHF) o un apartament cu trei camere, acum aceeași casă te costă, cash, 500 de mii de lei. Asta dacă nu ai luat un credit pentru a cumpăra cada, credit pentru care ai plătit, timp de 15 ani, preponderent dobânzi și comisioane și, probabil, 15 mii de CHF din capital. Acum mai ai încă de dat băncii 75 mii CHF (adică, 375 mii lei), plus dobânzi și comisioane. Adică, tot 100 de mii CHF.

[notă: calculele sunt similare și în privința euro, care acum 15 ani era 3 lei, precum și a dolarului, care era, tot atunci, 2,6 lei; și euro, și dolarul sunt acum cca 5 leu]

Ce citiți mai sus se numește eroare de calcul linear și este cea mai falimentară eroare de judecată și de achiziție pe care o poate face consumatorul de credite.

Lumea ar trebui să ia aminte, mai ales în vremuri de restriște și să nu se mai împrumute în acest hal.

Cauza a ceea ce citiți mai sus este tipărirea de continente de bani suplimentari fată de cantitatea de bunuri și servicii de pe piață, pe care băncile centrale le-au aruncat din elicopter în curtea corporațiilor și în gaura neagră bugetară a statelor ‘dezvoltate'”, a comentat avocatul, pe pagina sa de Facebook.

 

Economistul Ilie Șerbănescu: „Mugur Isărescu este etern la BNR”

 

Ilie Șerbănescu anticipează vremuri grele pentru România, în timp ce Ungaria are perspective pozitive, susține economistul.

„Nu există o speranță în cazul României, pentru că deja s-au depășit pragurile. În Ungaria, sistemul bancar este peste 50% maghiar. În România, 87% străin. Cu cât contribuie băncile la finanțarea economiei? 8%! Asta îi permite lui Mugur Isărescu să nu urmărească creditul. În România, creditul bancar nu are vreo importanță. Și cu, și fără 8%, nu are vreo importanță.

Banca Nationala are obligația să țină (n.r. – în frâu) inflația. BNR ține doar cursul. Pentru un sigur motiv, câștigurile multinaționalelor în România, în lei, să nu valoreze mai puțin de un euro.

Nu e absurd, cu inflație de 14%, cursul să rămână stabil? Ținand cursul așa, în ciuda economiei, Isărescu este etern (n.r. – în funcție, la BNR). BNR nu are vreo legătură cu prețurile cu care ar trebui să aibă, așa cum arată documentele Bancii Naționale: ținerea în frâu a inflației. Ea nu face acest lucru. Ea ține în frâu doar cursul. Sunt consecințe ale statutului economiei României, de colonie”, a mai transmis economistul, pentru RomâniaTV.net.

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Produsul Lidl pe care retailerul îl aduce la raft de sâmbătă, 23 noiembrie 2024. E la promoție și adorat de români. Costă doar 1.49 lei și mulți îl caută în perioada sărbătorilor
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Joe Biden condamnă mandatele de arestare emise de CPI împotriva liderilor israelieni
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili