Nivelul 1.5 de restricţii (al doilea după o scară de cinci) a intrat în vigoare la miezul nopţii de miercuri la Seul şi în provincia învecinată Gyeonggi, cele două zone care au înregistrat cel mai mare număr de cazuri, şi care va rămâne în vigoare cel puţin două săptămâni. În oraşul Incheon din apropiere, unde volumul cazurilor este ceva mai mic, restricţiile se vor aplica de lunea viitoare. În contextul unui record de infectări cu coronavirus în Asia, autorităţile japoneze au declarat şi ele că sunt în alertă maximă.
Coreea de Sud a înregistrat în ultimele 24 de ore 343 de noi cazuri, un record după 29 august, dintre care 293 sunt infectări locale, iar 177 corespund regiunii capitalei unde trăiesc aproximativ 26 de milioane de persoane, mai mult de jumătate din populaţia ţării.
Nivelul 1.5 de restricţii nu afectează prea mult viaţa cotidiană a sud-coreenilor dar vizează mai ales activitatea barurilor, cafenelelor, restaurantelor şi localurilor de karaoke care trebuie să evite aglomerările şi să garanteze distanţa de securitate între clienţi. Pe stadioane sau în lăcaşurile de cult numărul persoanelor nu trebuie să depăşească 30 %, iar în sălile de concert nu trebuie să afle mai mult de 100 de persone, cărora le este interzis să strige, să cânte sau să mănânce în timpul reprezentaţiilor sau evenimentelor sportive. De asemenea, în sălile de clasă din şcoli nu pot participa mai mult de două treimi dintre elevi la cursuri, iar restul de o treime vor face cursurile online.
Protejarea centrelor de învăţământ este un obiectiv central pe care guvernul şi l-a marcat în faţa iminentei desfăşurări, pe 3 decembrie, a importantului examen Suneung (Bacalaureat) la care participă aproape jumătate de milion de elevi şi care este considerat o prioritate naţională.
Japonia este în alertă maximă după ce a înregistrat un număr record de infectări zilnice cu coronavirus, a declarat joi premierul Yoshihide Suga, fără a prevedea totuşi noi restricţii pentru moment, relatează AFP.
Peste 2.000 de noi cazuri de COVID-19 au fost înregistrate miercuri în ţară, dintre care aproape 500 la Tokyo, două noi recorduri, conform datelor oficiale. Deşi relativ mai mici comparativ cu alte ţări, aceste cifre arată o recrudescenţă puternică a pandemiei în arhipelagul nipon, unde testele nu sunt practicate la scară largă. „Consider că în prezent suntem în situaţie de alertă maximă„, a declarat presei joi dimineaţă premierul. „Cer poporului japonez să ia sistematic măsuri, cum ar fi purtarea măştii„, a spus Suga, considerând că ar fi de dorit ca oamenii să facă asta chiar şi în timpul conversaţiilor la restaurant.
Conform postului public de televiziune NHK, liderul japonez a convocat reuniuni cu experţi joi şi vineri pentru a analiza numărul în creştere de infectări înainte ca guvernul să ia în considerare măsuri suplimentare.
Premierul a declarat că ar susţine departamentele care ar face apel la magazine să închidă mai repede şi că ar trebui luate în considerare restricţii precum limitarea meselor la patru persoane în restaurante.
Capitala Japoniei ar urma să îşi ridice nivelul de alertă la maxim, însă acest lucru nu implică automat restricţii, iar media locale consideră puţin probabil că magazinele vor fi îndemnate să îşi restrângă programul.
Diversele măsuri adoptate în Japonia de la începutul pandemiei nu au fost niciodată obligatorii, făcând apel la responsabilitatea populaţiei şi la presiune socială, inclusiv în timpul stării de urgenţă din primăvară.
Japonia a crescut numărul de teste pe care le efectuează, dar acesta rămâne relativ scăzut: numai 5.000-6.000 de persoane sunt testate zilnic în capitala cu circa 14 milioane de locuitori. Începând din ianuarie, Japonia a înregistrat în total 121.000 de cazuri de coronavirus şi puţin peste 1.900 de decese.