Valeriu Gheorghiţă, noi precizări privind doza patru. Cine sunt persoanele care vor face patru doze de vaccin anti-covid

Numărul infectărilor în România a atins, marţi, 12 octombrie, un nou record, fiind raportate aproape 17.000 de cazuri noi. Valeriu Gheorghiţă a făcut noi precizări privind persoanele care vor fi nevoite să facă patru doze de vaccin anti-covid.
Loredana Brumă
12 oct. 2021, 14:20
Valeriu Gheorghiţă, noi precizări privind doza patru. Cine sunt persoanele care vor face patru doze de vaccin anti-covid

Valeriu Gheorghiţă a explicat că persoanele sever imunodeprimate ar putea avea nevoie de administrarea a patru doze de vaccin.

„În 28 septembrie s-a demarat administrarea unei doze de rapel care se face la cel putin de la schema de vaccinare. Este ferm recomandata persoanelor care sunt in categorie vulnerabilă, dar se pot vaccina si celelalte categorii de persoane, fara sa fie nevie de o recomandare medicala.

Exista o alta recomandare a Ageniei Nationale a Medicamentului care vizeaza persoanele sever imunodeprimate, precum cele aflate după un transplant, pacienți oncologici în tratament sau în stadii avansate. In aceste situatii, dupa primele 2 doze de vaccin, procentul persoanelor care dezvolta anticorpi este undeva la 40 la suta, mult sub valoarea regăsită la restul populației care se vaccinează cu două doze.

Atunci, datele au aratat ca adaugarea unei doze 3 la aceste doze initiale duce la cresterea raspunsului imun, astfel incat, la aceste persoane cu imunodepresie severă, schema initiala de vaccinare va avea trei doze. Doza 3 va fi la o luna dupa doza 2. Este foarte probabil ca după sase luni, aceste persoane s-ar putea sa aiba nevoie de o noua doza de rapel. În această situație este vorba de o schemă 3+1.Pentru aceste persoane este nevoie de o recomandare a medicului specialist, a medicului curant”, a declarat medicul în cadrul conferinţei de presă de marţi, 12 octombrie.

Coordonatorul Campaniei de Vaccinare a explicat că imunizarea cu vaccinuri neautorizate în țara noastră nu este recunoscută, astfel că persoanele care s-au vaccinat în afara țării cu vaccinuri neautorizate de Agenția Europeană a Medicamentului pot relua de la zero schema de vaccinare cu vaccinuri autorizate în România, la o distanță de cel puțin 30 de zile de la administrarea precedentului vaccin.

„“Un alt subiect este legat de persoanele care au fost vaccinate în afara ţării, cu vaccinuri neautorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului, de pildă, Sinovac, Sinofarm, Sputnik, practic vaccinuri care nu au fost autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi ca atare nu sunt recunoscute şi folosite în România. În aceste situaţii, la cerere, persoanele respective se pot revaccina, practic îşi reiau schema de vaccinare după minim 30 de zile de la completarea schemei pe care au efectuat-o cu acele tipuri de vaccinuri. Se pleacă de la principiul unei persoane care are istoric de trecere prin boală şi care se poate vaccina cu schemă completă.

De ce am luat această decizie? Pentru că am primit mai multe solicitări în acest sens de la persoane vaccinate în alte ţări cu vaccinurile  neautorizate şi nerecunoscute în România şi faţă de care încă nu avem suficiente date de eficacitate şi de eficienţă şi atunci este absolut firesc ca aceste persoane să poată beneficia de vaccinare cu vaccinurile autorizate şi recunoscute în România”, a explicat şeful CNCAV.

Potrivit medicului militar, imunizarea cu aceste vaccinuri nu poate fi recunoscută în România atâta timp cât ele nu sunt aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului și nu există suficiente date privind eficacitatea și de eficiența lor.

Nou maraton de vaccinare în Capitală

Valeriu Gheorghiţă a anunţat că se pregăteşte organizarea unui maraton de vaccinare în Capitală.

„Avem în plan in perioada următoare sa organizam un maraton de vaccinare in mai multe centre din Capitală. Vom identifica sa avem un centru de vaccinare cu o capacitate mai mare in fiecare sector şi simultan sa avem acest tip de activitate. În următoarele două săptămâni s-ar putea organiza acest eveniment. Este în pregătire, stabilim toate detaliile si vom transmite din timp informaţiile necesare.Probabil că maratonul va fi organizat la sfârşit de săptămână”, a declarat medicul militar.

Acesta a precizat că, în funcţie de numărul de prezentări actualele centre de vaccinare îşi pot adapta programul de lucru.

“Fiecare centru de vaccinare şi fiecare judeţ împreună cu Direcţia de Sănătate Publică poate să extindă perioada de lucru, programul de activitate al centrului, în funcţie de adresabilitatea pe care persoanele, populaţie o are în respectivele centre. Există din acest punct de vedere suficientă libertate încât să adaptăm programul de lucru la solicitările pe care oamenii le au”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare, care le-a reamintit românilor că se pot vaccina şi în cabinetele medicilor de familie.

Medicul militar a explicat ce a vrut să spună în momentul în care a declarat că  CNCAV nu a avut un buget pentru organizarea unei campanii de comunicare şi informare

„Activitatea comitetului este una de coordonare a implementarii strategiei de vaccinare. In implementarea strategiei de vaccinare sunt implicate mai multe ministere. tot ce inseamna actiuni logistice, actiuni organizatoriece, retea de stocare, de distributie, inclusiv parte de comunicare, fondurile aferente provin din fondurile instituţiilor respective. Ceea ce am vrut să spun că nu a fost un fond special alocat pentru campania de vaccinare, ci tot ceea ce s-a facut a fost din fondurile si resursele umane si materiale din instituţiile statului”, a transmis şeful CNCAV.

 

Valeriu Gheorghiţă: Vaccinare e un lucru normal, nu un act de eroism

Coordonatorul campaniei de vaccinare susţine că în România este nevoie de programe de prevenţie, iar educaţia sanitară trebuie să înceapă timpuriu, încă din şcoală, astfel încât vaccinarea să fie un gest de normalitate.

Citeşte şi Nu mai există niciun pat liber în secţiile ATI COVID din ţară. Situaţie catastrofală în spitalele din România

„Cred că o lecţie importantă a pandemiei este că avem nevoie de nişte programe de prevenţie extrem de bine puse la punct, care să fie sustenabile şi care să creeze o perspectivă, şi educaţia sanitară care trebuie să înceapă timpuriu, încă din şcoală, pentru că vaccinarea trebuie percepută ca un act de normalitate şi nimic altceva, nimic ieşit din comun. Nu trebuie percepută ca un act de eroism sau un lucru care să te facă mai special”, a spus medicul militar la cea de-a III-a ediţie a videoconferinţei „Sănătate şi FARMA – Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”, organizată de Grupul de presă Bursa, potrivit Agerpres.

Coordonatorul Campaniei de Vaccinare a precizat că vaccinarea reprezintă „un lucru normal”, care protejează faţă de boli.

„În momentul acesta, România a reuşit să recepţioneze, graţie contractelor încheiate de Comisia Europeană în numele tuturor statelor membre, peste 20 de milioane de doze de vaccin. (…) Avem o rată de administrare de circa 60%. Am activat şi mecanismele de revânzare şi de donaţie, mecanisme care erau prevăzute în acel contract tocmai pentru a asigura un sprijin şi o accesibilitate pentru ţările în curs de dezvoltare sau ţările care nu au reuşit să acceseze devreme vaccinurile pentru protecţia populaţiei”, a mai declarat medicul militar în cadrul evenimentului de marţi.

Reamintim că Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi 16.743 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, din care 2.380 sunt în Bucureşti. În ultimele 24 de ore, 442 de persoane au decedat, fiind depăşit numărul de 40.000 de decese. La ATI sunt internaţi 1.667 de pacienţi cu COVID-19. 428 de copii cu COVID-19 sunt în spital, 39 dintre ei fiind la ATI.

Citeşte şi Adrian Marinescu: O să înceapă să scadă numărul de cazuri. Luna octombrie va fi mai grea

 

Spynews
Edi Iordănescu se întoarce în Germania, după Euro 2024. Va mai antrena sau nu Echipa Națională de Fotbal a României
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au mers la apartamentul închiriat în Halkidiki, dar au fost nevoiți să-și caute altă cazare: ”Am fost victima unei escrocherii”
Capital.ro
România, cea mai nouă forță a Europei. Alianța care ne pune pe harta lumii. S-a semnat
Playtech.ro
Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
S-a decis! Liderii coaliției de guvernare au stabilit data alegerilor!
Adevarul
Cum era să fie dat jos Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. Complotul secret la care a participat și Ion Iliescu
Spynews
Câți bani va încasa România pentru parcursul de la Euro 2024. Suma colosală cu care s-a întors acasă Echipa Națională de Fotbal
Spynews
Star Matinal. Ioana și Ilie Năstase s-au despărțit? Soția fostului tenismen s-ar fi întâlnit cu Nick Rădoi / VIDEO
Evz.ro
Cultura care îi umple de bani pe români. Se poate face o avere frumoasă
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Emiterea deciziilor de recalculare a pensiilor nu va fi amânată: Daniel Fenechiu „Sunt convins că sunt dificultăți, pentru că în momentul de față este și un proces de informatizare al Casei Naționale de Pensii”
Capital.ro
Statul VREA BANI de la români. Decizia luată azi, 4 iulie: Clopoţelul va suna pentru fiecare român
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Ministrul Mediului: Exploatația de Gaze din Neptun Deep va Continua conform Planului În Pofida Protestelor Greenpeace
MediaFlux
PENSIILE se RECALCULEAZĂ ANUAL! ANUNȚ pentru toți SENIORII
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!