Record de intervenții anunțat de Dispeceratul Național Salvamont într-o singură zi: 162 de persoane salvate,100 având nevoie de îngrijiri medicale

Dispeceratul Național Salvamont a raportat un număr alarmant de intervenții în ultimele 24 de ore, înregistrând un record nedorit al solicitărilor de urgență. În total, au fost primite 161 de apeluri prin care se cerea ajutorul salvatorilor montani, cei mai mulți dintre acestea fiind direcționate către echipele din Predeal, care au avut de gestionat 26 de cazuri.
Filip Stan
03 ian. 2025, 12:10
Record de intervenții anunțat de Dispeceratul Național Salvamont într-o singură zi: 162 de persoane salvate,100 având nevoie de îngrijiri medicale

În urma acestora, 162 de persoane au fost salvate, iar mai mult de 100 dintre ele au necesitat transport la spital pentru îngrijiri suplimentare. În fața unui număr tot mai mare de intervenții, salvamontiștii transmit mesaje clare pentru prevenirea accidentelor și pentru ajutarea celor aflați în dificultate.

”RECORD ABSOLUT, nedorit, al intervenţiilor de salvare montană şi prim ajutor înregistrat în istoria Salvamont Romînia, într-o singură zi. Ieri, 2 ianuarie 2025, cei 530 de salvamontiştii din întreaga ţară, aflati în serviciul de tură operativă in bazele şi posturile Salvamont au fost solicitaţi să intervină la 161 de apeluri de urgenţă, un număr îngrijortor de mare de intervenţii, astfel: 26 apeluri pentru Salvamont Predeal,  21 apeluri pentru Salvamont Sinaia, 14 apeluri pentru Salvamont Maramureş, 12 apeluri pentru Salvamont Municipiul Braşov, 12 apeluri pentru Salvamont Harghita, 11 apeluri pentru Salvamont Prahova, 9 apeluri pentru Salvamont Lupeni, 7 apeluri pentru Salvamont Gorj, 6 apeluri pentru Salvamont Caraş Severin-Muntele Mic, 5 apeluri pentru Salvamont Borşa, 5 apeluri pentru Salvamont Suceava, 5 apeluri pentru Salvamont Voineasa, 4 apeluri pentru Salvamont Mureş, 4 apeluri pentru Salvamont Neamţ,  3 apeluri pentru Salvamont Alba,  3 apeluri pentru Salvamont Bihor, 3 apeluri pentru Salvamont Cluj, 2 apeluri pentru Salvamont Judeţul Braşov, 2 apeluri pentru Salvamont Dâmboviţa, 2 apeluri pentru Salvamont Vatra Dornei, 2 apeluri pentru Salvamont Hunedoara,  1 apel pentru Salvamont Sibiu, 1 apel pentru Judeţul Alba, 1 apel pentru Judeţul Braşov.”, transmite  Dispeceratul Naţional Salvamont.

În cazul acestor intervenţii au fost salvate 162 de persoane, iar peste 100 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală în spitale. Dintre acestea, 68 au ajuns la spitale fiind transportate de Ambulanţele SAJ , SMURD si SALVAMONT, iar altele, cu afecţiuni mai putin urgente, au primit acordul sa fie transportate cu maşinile aparţinătorilor.

Au fost primite şi 83 de apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice din zona montană şi despre domeniile schiabile.

Recomandările salvamontiștilor

SALVAMONT prezintămcâteva măsuri pe care să le întreprind cei care sunt martori la un incident pe pîrtie,soldat cu victime, accidentate sau cu starea de sănătate afectată:

– Nu intraţi în panică.

– Protejaţi victima prin marcarea locului accidentului, prin amplasarea unui marcaj vizual în formă de ”X”, realizat din schiuri şi amplasat în amonte, la distanţă suficientă cât să poată avertiza coborâtorii despre accident.

– Anunţaţi echipa locală Salvamont prin apel telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Naţional SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).

– Nu mişcaţi persoana accidentată şi nu permiteţi nimănui să facă acest lucru, decât dacă victima se află sub influenţa directă a unui factor de risc care îi pune viaţa în pericol sau îi provoacă afecţiuni medicale imediate. Orice pacient care, după un traumatism, prezinta dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare şi transport adecvat. Nu permiteţi “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să mişte sau să transporte pe braţe, târâş, în spate sau cu mijloace improvizate victima.

Citește și: Greșeala fatală pe care o facem în fiecare an de sărbători. Avertismentul medicului Vlad Ciurea pentru cei care mănâncă sau beau prea mult

– Daca victima este inconştientă, deschideţi-i căile aeriene (aceasta se realizează prin subluxaţia mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior- de lângă ureche ; !!! nu „basculaţi” spre spate capul victimei !!! ) şi verificaţi timp de 10 secunde dacă respiră, prin observarea mişcărilor toracelui; dacă nu respiră, efectuaţi resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox. 100 de compresii/ minut;

– Atenţie, datorită pericolului unei eventuale infectări rămâne la latitudinea Dumneavoastră dacă decideţi să vă expuneţi acestui risc şi, faceţi sau nu, respiraţie gură la gură (protocoalele nu mai recomandă acest lucru), executând un raport de 30:2 compresii toracice – ventilaţii. Folosiţi telefonul pe speaker, pentru a avea mâinile libere şi urmaţi indicaţiile primite din dispeceratul medical sau de la Salvamont!

–  Discutaţi cu victima şi observaţi dacă este coerentă în exprimare. Observaţi dacă prezintă hemoragii puternice, care reuşesc să treacă prin echipament. Identificaţi locul hemoragiei şi faceţi compresie (de preferinţă cu comprese sterile, dacă aveţi la îndemână). Daca hemoragia este abundenta si nu se opreşte, aplicaţi un garou deasupra leziunii (anunţaţi dispeceratul medical despre acest lucru). Evitaţi sa intraţi in contact direct cu sângele pacientului !

– Nu încercaţi să aduceţi în poziţie anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziţia acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale.

– Protejaţi termic persoana accidentată (acoperire cu haine, sac de dormit, folie „Sirius” ), discutaţi permanent cu ea, urmăriţi o eventuală schimbare a stării de conştienţă, a respiraţiei, a culorii tegumentelor şi buzelor şi aşteptaţi până sosesc echipele Salvamont.

– După contactul cu victima spălaţi-vă din abundenţa pe mâini cu o substanţă dezinfectantă sau cu apă şi săpun .

”Nu uitaţi, echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale sau traumatice”, precizează salvamontiştii.

Citește și: Gripa face ravagii în România. Numărul cazurilor a explodat, trei oameni au murit într-o săptămână

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Construcția uriașă a primit undă verde, iar România dă lovitura într-un domeniu cheie. Se investește 1,4 miliarde de euro pentru realizarea ei
Capital.ro
Se înregistrează obligatoriu în document. Anunț pentru proprietarii de locuințe din România. Lege în 2025
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Prietenul canibal al lui Nicolae Ceaușescu. Își spunea "președintele Soare”
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Decizia luată de Călin Georgescu. A stabilit data finală, 10 februarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Pensionarul român cu cea mai mare pensie bazată pe contributivitate încasează peste 108.000 de lei lunar
MediaFlux
Vin BANI în PLUS pentru PENSIONARI! RECALCULAREA pensiilor după ADEVERINȚELE din dosare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coiful de la Coțofenești: replica tricotată devine protest cultural și exponat la Art Safari