SUA au înregistrat un vârf de 1.080.211 de cazuri noi în ziua de 3 ianuarie. Duminică, dr. Anthony Fauci, principalul consilier al Casei Albe privind criza sanitară, a declarat că creşterea numărului de cazuri de COVID-19 în SUA a urmat o curbă „aproape verticală”.
Omicron este acum varianta dominantă în SUA şi reprezenta circa 59% din cazurile noi în săptămâna care s-a încheiat pe 25 decembrie, potrivit BBC.
Anthony Fauci a spus că speră că valul actual îşi va atinge vârful „după câteva săptămâni” înainte de a se inversa, aşa cum s-a întâmplat în Africa de Sud.
Ratele de deces şi de spitalizare în SUA au fost mult mai scăzute în aceste ultime săptămâni decât în alte perioade de creştere a numărului de cazuri de COVID-19.
Numărul de decese înregistrate s-a diminuat cu 10% de la o săptămâna la alta, cu 9.382 de morţi în ultimele şapte zile.
Ţara a înregistrat 3,4 milioane de cazuri în aceste ultime şapte zile, respectiv o medie de 486.000 pe zi, cu un vârf pe 3 ianuarie, potrivit datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins.
Recordul înregistrat de SUA în timpul precedentelor valuri era de 258.000 de cazuri într-o singură zi, în săptămâna 5-11 ianuarie 2011.
Citeşte şi Cei mai faimoşi gemeni din Franţa, fraţii Bogdanoff, au murit la doar şase zile distanţă
Şi Israelul a înregistrat o creştere cu 242% a numărului cazurilor zilnice de COVID-19 în ultima săptămână, 10.644 de israelieni fiind testaţi pozitiv la coronavirus luni. Ministerul Sănătăţii a informat marţi că 208.000 teste au fost efectuate luni, iar rata de pozitivare a fost de 5,51%, cea mai mare din ultimele trei luni.
Un număr total de 39.361 de cazuri au fost înregistrate în ultimele şapte zile, o creştere de 241,9% faţă de săptămâna precedentă.
Un număr de 117 pacienţi sunt spitalizaţi în stare gravă, 53 dintre ei fiind contectaţi la aparate de susţinere a vieţii. Deşi aceste numere sunt încă mici şi cazurile pot fi gestionate, cel al pacienţilor internaţi în ultima săptămână reprezintă o creştere de 35,3%.
Profesorul Eran Segal, expert israelian în COVID-19, a declarat că ţara se confruntă cu o creştere mai moderată a numărului pacienţilor severi comparativ cu cea înregistrată în timpul valului variantei Delta, ceea ce înseamnă că un procentaj mai scăzut de cazuri de infectare cu varianta Omicron au ajuns în spital. În medie, un număr de 12 pacienţi noi în stare gravă ajung zilnic în spital în noul val de Omicron, faţă de 90 în timpul valului Delta.
Peste 24.600 de israelieni au primit a doua doză booster de vaccin care li se administrează celor de peste 60 de ani, lucrătorilor medicali şi indivizilor cu imunitate scăzută.