Inventarul Forestier Național (IFN) a fost înfiiţat în 2006, la cererea UE, ca organism care urma să inventarieze toată suprafața forestieră a țării și să-i monitorizeze evoluția.
IFN a început monitorizarea pădurilor şi a întocmit două raporte succesive, la interval de 5 ani, ca să obţină date comparative. Astfel, cercetătorii aveau să stabilească, pentru prima dată în ultimele decenii, cât lemn se recoltează din pădurile României. Recoltare înseamnă orice arbore dispărut din pădure, fie că vorbim de o tăiere legală sau de una ilegală. Până la această cercetare, statul român știa doar ce se taie legal, în urma datelor raportate de fiecare ocol silvic din țară și centralizate de Institutul Național de Statistică (INS).
Cifrele rezultate au relevat o situaţie alarmantă: 38 de milioane de metri cubi de lemn sunt extrași anual din pădurile României, faţă de doar 18 milioane de metri cubi, cât raportează Institutul Național de Statistică. Restul de 20 de milioane de metri cubi reprezintă arbori extrași ilegal, nefiscalizat. La un preț mediu de 50 de euro pe metru cub de lemn, rezultă că, în fiecare an, piața neagră a lemnului din România însumează circa un miliard de euro.
Citeşte mai mult pe Recorder.ro