Recrutări 2024. Mai puţin de 50% din posturile scoase la concurs s-au ocupat. Cel mai mic venit este 4.399 lei

Conform datelor MApN, aproape un sfert, 24% dintre candidaţi, au fost respinşi după prima probă, cea fizică. A doua probă, evaluarea psihologic, a dus la respingerea altor 18% dintre candidaţii rămaşi în concurs, în timp de, dintre cei care au reuşit să promoveze primele două probe 12% au fost respinşi la evaluarea medicală.
Filip Stan
22 apr. 2024, 11:49
Recrutări 2024. Mai puţin de 50% din posturile scoase la concurs s-au ocupat. Cel mai mic venit este 4.399 lei

Recrutări 2024. Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a prezentat luni, statistici legate de procesul de recrutare şi selecţie a celor peste 5000 de posturi de soldat profesionist scoase recent la concurs, datele oficiale arătând că doar 40% dintre posturi au fost ocupate, deşi pentru fiecare loc a fost o concurenţă de 1,3 candidaţi. Unu din cinci candidaţi înscrişi la concurs este femeie. După prima probă, cea de evaluare fizică, 24% dintre candidaţi au fost respinşi. Alţi 18% dintre cei care doreau să fie soldaţi profesionişti nu au trecut evaluarea psihologică. Cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării este de 4.399 lei.

Armata obligatorie în România: în ce condiţii va fi reintrodus serviciul militar

„Statul Major al Apărării a analizat, în lunile februarie, martie şi aprilie, desfăşurarea primei serii de recrutare-selecţie a soldaţilor profesionişti în Armata României din acest an, un proces constituit, în principal, din fazele de înscriere şi selecţie a candidaţilor (întocmire a dosarelor, evaluări fizice, psihologice şi medicale), respectiv de repartiţie în unităţi a candidaţilor admişi” anunţă, luni, MAPN.
Conform statisticilor prezentate de minister, au fost scoase la concurs 5.093 de posturi de soldat, pentru care s-au prezentat 6.448 de candidaţi, dintre care 20% femei. Cu toate că numărul candidaţilor l-a depăşit pe cel al posturilor scoase la concurs, doar 2.626 dintre candidaţi au fost declaraţi admişi, cifra reprezentând 40% din numărul celor prezenţi la concurs.

Conform datelor MApN, aproape un sfert, 24% dintre candidaţi, au fost respinşi după prima probă, cea fizică. A doua probă, evaluarea psihologic, a dus la respingerea altor 18% dintre candidaţii rămaşi în concurs, în timp de, dintre cei care au reuşit să promoveze primele două probe 12% au fost respinşi la evaluarea medicală.

„Constatarea generală a fost că cei mai mulţi dintre candidaţi nu au reuşit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecţie). Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistenţă 2.000 m). O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăţi majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări”, transmit, în acest context, oficialii MApN.
Reprezentanţii ministerului le recomandă celor respinşi „efectuarea unei perioade de pregătire şi îmbunătăţire a performanţelor fizice personale, aspect care le va fi benefic nu doar pentru o potenţială angajare în sistemul care are astfel de cerinţe, ci şi pentru un stil de viaţă mai armonios din punct de vedere fizic”.

Aceştia rămân optimişti cu privire la obiectivul de creştere a numărului militarilor şi anunţă că în luna mai începe o nouă campanie de recrutare.
„Valoarea pozitivă a interesului tinerilor faţă de instituţia apărării naţionale indică faptul că obiectivul general de creştere a numărului de militari în Armata României este realizabil. În acest context, consolidarea proporţiei corpului soldaţilor/gradaţilor profesionişti în structura de personal a instituţiei apărării naţionale rămâne un obiectiv subsidiar, care poate fi îndeplinit prin derularea, în acest an, a unor noi serii de recrutare-selecţie ale soldaţilor profesionişti. Astfel, startul celei de-a doua campanii de recrutare-selecţie a soldaţilor profesionişti în Armata României este planificat pentru luna mai a.c.”, se arată într-un comunicat al MApN.

Recrutări 2024. Potrivit datelor oficiale, cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării este de 4.399 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 3.345 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei). Cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist este de 5.765 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.711 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei). Media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.082 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.082 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei).

EXCLUSIV Dana Budeanu insistă cu armata obligatorie: „Pai la noi bărbaţii umblă cu gleznele prin oraş şi cică să luptăm cu Putin? Păi cine?”

La solda lunară şi norma de hrană se adaugă norma de echipare, indemnizaţiile de transport, de chirie (cu posibilitatea transformării în plata din rată pentru cumpărarea unei locuinţe), de detaşare, de misiune, decontare transport concediu de odihnă, decontare contravaloare voucher de vacanţă, decontare tratament ambulatoriu şi servicii medicale etc., specifice instituţiilor din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională. De asemenea, este în curs de reglementare modul de aplicare a unei majorări a soldei de funcţie de până la 30% pentru personalul angajat în unităţi aflate în proces de menţinere şi consolidare a capacităţii operaţionale.

„Armata rămâne unul dintre cei mai siguri angajatori din ţara noastră, stabilitatea locului de muncă în această instituţie reprezentând un argument decisiv pentru o astfel de opţiune de viaţă. Putem afirma că angajarea în armată, urmată de un comportament profesional şi moral adecvat demnităţii purtării uniformei militare, are perspectiva pensionării, respectiv a reflectării pozitive a carierei în planul dezvoltării personale şi familiale. De asemenea, solidaritatea şi coeziunea care se creează în mediul cazon se materializează pozitiv în indicatorul calităţii vieţii militarului”, menţionează MApN.

DailyBusiness
Vești excelente! Cine va primi o pensie finală de 2.800 lei
Spynews
De ce este interzis să lucrezi de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil. Ce li se întâmplă celor care nu respectă această regulă, conform superstiției
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Cu ce să dai pe geamuri ca să nu mai rămână scame după ce le-ai curățat. Trucul pe care orice gospodină trebuie să îl cunoască
Capital.ro
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Playtech.ro
Ce au făcut soldații din Coreea de Nord prima dată când au ajuns în „libertate”. Au rupt internetul pe ce nu văzuseră în viața lor
DailyBusiness
Ai planuri pentru zilele următoare? Ninsorile apar în România!
Adevarul
Cât costau blănurile purtate de Nicolae și Elena Ceaușescu în ultima lor zi de viață
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Cum e Giovanni Becali în rolul de bunic. Cât de mult s-a schimbat de când a venit pe lume nepoțica lui: "Nu mai am chef de certuri..." 
Spynews
Cum a fost Asia Express pentru Carmen Negoiță și sora ei, Andreea. Cât de grea a fost competiția pentru concurente
Evz.ro
Cea mai controversată producție Netflix din 2024, disponibilă acum
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Fostul soț al Cristinei Bâtlan de la Imperiul Leilor a provocat un accident grav! Doi polițiști au fost răniți în urma coliziunii
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Vestea care a devastat toată România. A murit marele erou al țării. Dumnezeu să-l odihnească!
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum s-a petrecut tragedia
substantial.ro
Elev de 15 ani din București, arestat la domiciliu pentru trafic de clonazepam
MediaFlux
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Și ROMÂNIA este VIZATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9