Război în Ucraina UPDATE Un număr tot mai mare de rezervişti din Germania îşi oferă serviciile pentru apărarea Ucrainei. „În urma începerii războiului de agresiune împotriva Ucrainei, un număr tot mai mare de rezervişti contactează diferite departamente ale Bundeswehr (Forţele Armate germane – n.r.) pentru a-şi oferi sprijinul”, se arată vineri pe site-ul Bundeswehr.
De asemenea, Bundeswehr a precizat că pe site-ul său au fost create canale de comunicare pentru solicitări de informaţii.
Potrivit site-ului Bundeswehr, Germania a introdus în 1956 obliogaţia ca bărbaţii cu vârsta de peste 18 ani să îşi servească ţara, în armată, timp de un an, deşi puteau cere o scutire din cauza unor obligaţii morale.
Germania a renunţat însă la serviciul militar obligatoriu în 2011, acesta fiind un moment marcant pentru istoria ţării de după cel de-al Doilea Război Mondial. Din 2011, forţele armate ale Germaniei se bazează pe voluntari pentru a-şi completa rândurile.
În cazul unei urgenţe de apărare naţională, are loc o reactivare automată a înrolării.
Cu toate acestea, invazia Rusiei în Ucraina a reaprins o dezbatere în Germania în ceea ce priveşte situaţia tinerilor şi a tinerelor care ar trebui să fie obligaţi să lupte pentru ţara lor.
Război în Ucraina. „Europeni, doriți să vă apărați libertatea și civilizația? Nu va mai fi posibil să stați la căldură în căminele voastre, pentru că Federația Rusă încearcă să ne distrugă lumea. Îi invităm pe cei care doresc să apere libertatea să se alăture Legiunii noastre militare internaționale”, se spune în mesajul lui Podoliak de pe contul său de Twitter.
Un stareţ ucrainean îşi dă sutana pe armă: „Pe duşman e bine să-l primeşti şi cu rugăciuni, dar şi cu o armă pe umăr”
Mesajul conține un link la un site care facilitează procesul de recrutare. Este un proces în șapte pași, deschis străinilor care doresc să lupte în Ucraina.
„Europeni, doriți să vă apărați libertatea și civilizația? Nu va mai fi posibil să stați la căldură în căminele voastre, pentru că Federația Rusă încearcă să ne distrugă lumea. Îi invităm pe cei care doresc să apere libertatea să se alăture Legiunii noastre militare internaționale”, se spune în mesajul lui Podoliak de pe contul său de Twitter.
Mesajul conține un link la un site care facilitează procesul de recrutare. Este un proces în șapte pași, deschis străinilor care doresc să lupte în Ucraina.
Înrolarea presupune contactarea ambasadei ucrainene din țara voluntarului, colectarea documentelor de identitate (atât interne, cât și pașaportul) dar și a celor militare, care atestă experiența de luptă, susținerea unui interviu cu atașatul militar al ambasadei, depunerea aplicației de înrolare în Forțele Armate Ucrainene, primirea instrucțiunilor de deplasare în Ucraina și semnarea, la sosire, a contractului de voluntariat cu Legiunea Străină ucraineană.
Instrucțiunile arată că sunt privilegiați voluntarii care au deja experiență de luptă și cărora li se cere să își aducă cu ei eventualul echipament de protecție – căști și veste.
Război în Ucraina. Oamenii se bat cu mâinile goale pentru fiecare palmă de pământ. Elicopter rus doborât VIDEO
Anterior în cursul zilei, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat că s-au întors în țară pentru a lupta împotriva invadatorilor peste 66 de mii de ucraineni din străinătate.
Ministrul apărării de la Kiev: „Zeci de mii de ucraineni s-au întors să-și apare țara”
„Așa procedează mulți bărbați veniți acum din străinătate pentru a-și apăra țara de invadatori. Încă 12 brigăzi de luptă motivate. Ucraineni, suntem invincibili”, a scris ministrul într-o postare pe rețelele sociale.
Potrivit lui Reznikov, numărul exact al celor care au revenit în țară pentru a ajuta la apărarea în fața rușilor este 66.224.
Printre cei care au decis să se întoarcă se numără Iuri Vernidub, antrenor de fotbal, care a condus echipa moldoveană Sheriff Tiraspol la o victorie aproape incredibilă în fața lui Real Madrid, anul trecut, în Liga Campionilor.