Rectificarea bugetară august 2021. Rectificarea bugetară pe care o pregăteşte Executivul va fi pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe.
Ministerul Muncii va pierde aproape 2,8 miliarde de lei, în timp ce cele mai multe fonduri le vor primi ministerele Sănătății (3,5 miliarde lei), Finanțelor (3,16 miliarde lei – din care 3 miliarde pentru acțiuni generale) și Dezvoltării (1,84 miliarde lei), scrie profit.ro.
Pe lângă Ministerul Muncii, vor mai pierde fonduri la rectificarea bugetară Curtea de Conturi, de unde se taie 10 milioane lei, și Senatul, cu o tăiere de 3,93 milioane lei.
În schimb, Administrația Prezidențială va mai primi 12,4 milioane de lei, bugetul SRI va crește cu 161 milioane lei, iar cel al SIE cu 17,2 milioane lei, mai scrie profit.ro.
Bani în plus vor primi şi Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – 760 milioane lei, Ministerul Energiei, al cărui buget va fi majorat cu 650 milioane lei, Ministerul Mediului care va fi suplimentat cu 533 milioane lei, şi Ministerul Economiei va primi doar 40 milioane lei suplimentar.
De asemenea, bugetul Ministerului Educaţiei va fi suplimentat cu 210 milioane lei, în timp ce Ministerul Agriculturii va mai primi 150 milioane lei.
og-rectificare-bass-2021”Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2021 se majorează la venituri cu suma de 1.000 mii lei prin majorarea veniturilor curente cu suma de 3.320.398 mii lei şi diminuarea subvenţiilor de la bugetul de stat cu suma de 3.319.398 mii lei, iar la cheltuieli se majorează cu suma de 1.000 mii lei la credite de angajament şi credite bugetare. (2) Sistemul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale pe anul 2021 se majorează la venituri cu suma de 28.293 mii lei, iar la cheltuieli se diminuează cu suma de 1.000 mii lei atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, excedentul majorându-se cu suma de 29.293 mii lei”, se arată în draftul OUG pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.
”Bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2021 aferent sistemului asigurărilor pentru şomaj se majorează la venituri cu suma de 371.500 mii lei prin diminuarea veniturilor curente cu suma de 175.561 mii lei şi majorarea subvenţiilor de la bugetul de stat cu suma de 547.061 mii lei, şi la cheltuieli se majorează cu suma de 371.500 mii lei la credite de angajament şi credite bugetare. Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale instituit prin Legea nr.200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările şi completările ulterioare, se majorează la venituri cu suma de 124.810 mii lei, iar la cheltuieli se majorează cu suma de 54.000 mii lei la credite de angajament şi credite bugetare, excedentul majorându-se cu suma de 70.810 mii lei”, se mai arată în documentul citat de news.ro.
Premierul Florin Cîţu a anunţat zilele trecute că rectificarea bugetară are la bază execuția bugetară.
„În funcție de execuția bugetară, vedem dacă este nevoie să modificăm ceva la alocarea resurelor în buget, pentru A MENȚINE deficitul bugetar la ȚINTA de 7.16%.
Acesta este singurul rol al rectificării bugetare”, a transmis premierul Florin Cîţu, într-o postare pe Facebook.
„Este necesar ca în perioada imediat următoare să se intensifice eforturile de implementare a proiectelor de investiții finanțate atât din resurse bugetare interne cât și din fonduri externe nerambursabile astfel încât să se recupereze din decalajul, față de cheltuielile programate a se efectua, înregistrat în primele două trimestre ale anului 2021. De asemenea, în acest context, și sumele atrase din fonduri externe nerambursabile ar urma în perioada următoare să recupereze din decalajul înregistrat în perioada analizată;
De asemenea, se impune ca la nivelul ordonatorilor principali de credite, să fie luate măsuri pentru creșterea gradului de absorbție a fondurilor externe nerambursabile, precum și pentru creșterea rigurozității în programarea trimestrială a cheltuielilor publice”, a explicat premierul.
Florin Cîţu susţine că „nu există elemente care să ducă la creșterea deficitului bugetar, iar resursele alocate în buget, la începutul anului, sunt suficiente, având în vedere ritmul cheltielilor lunare din prima jumătate a anului”.
„Bineînțeles, există și elemente noi pe care trebuie să le luam în calcul la această rectifcare. Asa că bugetele unor ministere vor beneficia de resurse suplimentare, dar în limita deficitului bugetar asumat, de 7.16% (sau mai mic )”, a mai transmis Florin Cîţu.