UPDTATE: Rectificarea bugetului pentru 2017, aprobată de Guvern
Prima rectificare a bugetului pentru 2017 a fost aprobată miercuri de Guvern în condițiile înregistrării unei creșteri economice de 5,8% pe primul semestru, ceea ce a determinat o creștere a PIB cu 21,9 miliarde lei, conform estimărilor Comisiei Naționale de Prognoză, de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei.
Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 1.060,7 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 1.705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se menține la 2,96% din PIB, potrivit metodologiei cash.
Toate instituțiile publice au asigurate integral fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare. De asemenea, prin rectificarea bugetară se asigură plata majorărilor salariale pentru diferite categorii de personal din sistemul bugetar aprobate în acest an, extinderea acordării bursei studenților pe toată durata anului universitar, derularea Programului pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii „Start-up Nation-România”, începerea selecției beneficiarilor de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie, plata în avans a fondurilor de sprijin pentru agricultori.
Prin rectificarea bugetului pentru acest an se asigură fonduri suplimentare, după cum urmează:
Sumele suplimentare alocate bugetelor locale, per sold, sunt în sumă de 680,1 milioane lei, în principal, pentru:
Ministerului Sănătății i-a fost asigurată suplimentar suma de 431 milioane lei pentru plata personalului, în principal pentru personalul medical din unitățile sanitare.
La Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale au fost majorate fondurile cu 1,8 miliarde pentru schemele de plăți directe pe suprafață. Aceste sume vor asigura integral plata în avans pentru înființarea culturilor în anul 2018. Totodată, se va asigura cofinanțarea proiectelor depuse în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 finanțate din FEADR.
La Ministerul Afacerilor Interne s-au alocat suplimentar 1,2 miliarde lei pentru:
· asigurarea drepturilor salariale și de pensii militare de stat polițiștilor
· asigurarea mentenanței în vederea menținerii în stare operațională a aeronavelor
· achiziția de echipamente de protecție pentru polițiști
Rectificarea bugetară nu generează influențe asupra bugetului Ministerului Apărării Naționale.
Diminuările bugetare au fost operate, în principal, de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (-1.980 milioane lei), Ministerul Transporturilor (-6.249,1 milioane lei), Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (-303,4 milioane lei), în principal din sumele aferente proiectelor cu finanțare din fonduri europene, motivat de aprobarea cu întârziere a bugetului pe anul 2017, întârzierea procedurilor de achiziție, ceea ce a condus la un grad redus al execuției bugetare pe primele 8 luni din acest an.
La ministerele la care au fost operate diminuări ale creditelor bugetare nu au fost reduse corespunzător și creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanțate din fonduri europene și a lucrărilor de investiții. Diminuarea are în vedere doar creditele bugetare (cash) ce nu mai pot fi utilizate în următoarele 4 luni.
De asemenea, în bugetul Ministerului Finanțelor – Acțiuni generale, au fost incluse credite de angajament în sumă de 638 milioane lei pentru Programul „Ajutoare de stat pentru finanțarea proiectelor pentru investiții”, în vederea demarării procesului de selecție a beneficiarilor de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie.
UPDATE: Ministrul Finanțelor Ionuț Mișa a anunțat miercuri că Guvernul realizează o rectificare bugetară pozitivă cu încadrarea în deficitul de 2,96% din PIB.
„Creșterea economică de 5,8% înregistrată pe semestrul I a dus la revizuirea pozitivă a creșeterii economice pentru anul 2017 de la 5,2% (…) la 5,6%. Astfel, PIBul nominal estimat s-a majorat cu 21,9 mld lei. (…) În aceste condiții, Guvernul realizează o rectificare bugetară pozitivă cu încadrarea în deficitul de 2,96% din PIB”, a spus Mișa în debutul şedinţei de Guvern.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2017 şi cel pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017 se discută miercuri în şedinţa de Guvern.
Potrivit proiectului de rectificare a bugetului de stat pe anul 2017, prezentat de economica.net, cei mai mulţi bani se taie din bugetul Ministerului Transporturilor, nu mai puţin de 44% din cât primise iniţal, adică peste 6,2 miliarde de lei. Transporturile mai rămân cu doar 7,8 miliarde de lei, faţă de 14 miliarde, cât se decisese iniţial.
Al doilea perdant este Ministerul Dezvoltării Regionale, căruia i se iau 30%, adică aproape 2 miliarde de lei, astfel că mai rămâne cu doar 4,7 miliarde de lei. Ministerul Cercetării este al treilea perdant. I se iau 318 milioane de lei, adică 18% din buget.
Urmează Ministerul Comunicaţiilor, care pierde nu mai puţin de 59% din buget, adică 303 milioane de lei. În clasamentul ministerelor care pierd bani, urmează Ministeriul Educaţiei, cu un minus de 239 de milioane de lei, adică 5% din buget.
„Diminuarile au fost operate in principal de la Ministerul Dezvoltarii Regionale Administratiei Publice si Fondurilor Europene si Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerul Educatiei Nationale din sumele aferente proiectelor cu finantare din fonduri europene, motivat de aprobarea cu intarziere a bugetului pe anul 2017, intarzirea procedurilor de achizitie ceea ce a condus la un grad redus al executiei bugetare pe primele 8 luni din acest an”, spun Finanţele.
„Este de mentionat faptul ca la ministerele la care au operate diminuari ale creditelor bugetare nu au fost diminuate corespunzator si creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat deloc procesul de contractare a proiectelor finantate din fonduri europene precum si a lucrărilor de investiții. Diminuarea referindu-se doar la creditele bugetar (cash) ce nu mai poate fi utilizate în următoarele 4 luni.
De asemenea, in bugetul Ministerului Finantelor – Actiuni generale, fost acordate credite de angajament in suma de 638 milioane lei pentru Programul „Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor pentru investitii”, in vederea demararii procesului de selectie a beneficiarilor de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie” mai arată Ministerul de Finanţe.
Cine primeşte bani în plus
Guvernul alocă sume suplimentare pentru plata unor salarii şi pensii, a subvenţiilor pentru agricultori şi a finanţării programului Start-up Nation În plus, o sumă destul de mare, de 2,4 miliarde de lei, a fost alocată Ministerului de Finanţe pentru prefinanţarea investiţiilor din programele cu fonduri europene, dat fiind că banii europeni încă nu vin.
Situaţia defalcată:
La bugetele locale au fost asigurate 697 milioane lei pentru:
salariile profesorilor din învățământul preuniversitar – 350 milioane lei
centre persoane cu handicap – 89,2 milioane lei
insotitori persoane cu handicap – 110,9 milioane lei
programul cornul si laptele in scoli – 69,1 milioane lei
directiile de asistenta sociala si protectia copilului – 78 milioane lei
La Ministerul Sanatatii s-a asigurat suplimentar suma de 431 milioane lei pentru plata personalului, in principal personalul medical din unitățile sanitare.
La Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au fost asigurate suplimentar suma de 1,775 miliarde pentru schemele de plăți directe pe suprafata. Aceste sume vor fi asigura integral plata în avans, pentru înființarea culturilor în anul 2018. Totodata se va asigura cofinanțarea proiectelor depuse in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 finantate din FEADR.
La Ministerul Afacerilor Interne s-au alocat suplimentar 1,2 miliarde lei pentru:
asigurarea drepturilor salariale și de pensii ale polițiștilor
asigurarea mentenanței la elicopterele din dotare
achiziția de echipamente de protectie pentru polițiști
La Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat s-au alocat suplimentar, în completarea fondurilor europene pentru programul start-up nation suma de 250 milioane lei. La Ministerul Muncii si Justitiei Sociale s-a asigurat suma de 795 milioane lei aferenta pensiilor si drepturi de asistenta sociala.