Rectorul ASE a subliniat că singurii responsabili pentru rezultatele examenelor sunt profesorii care fac parte din comisia de evaluare, potrivit Agerpres.
„Responsabili pentru notele respective sunt profesorii care fac parte din aceste comisii. Nu sunt responsabile nici conducerea facultăţilor, nici conducerea universităţii. Cred că dumneavoastră trebuie să faceţi această separaţie între acest eveniment, care vizează un caz aparte şi care este o suspiciune deocamdată, şi examenul de admitere la programele de studii universitare de aici, care este o altă activitate. Am încredere în cadrele didactice din universitatea noastră că nu au făcut lucruri care să afecteze imaginea universităţii noastre. Să aşteptăm rezultatele acestor percheziţii, să aşteptăm rezultatele finale„, a afirmat rectorul ASE, Pavel Năstase.
El a spus că, în funcţie de ceea ce se va descoperi în justiţie, s-ar putea chiar anula rezultatele examenelor de finalizare a studiilor. „Vom lua măsurile care se impun la momentul respectiv. Acesta va fi un punct de plecare. Administrativ, intern, noi nu dorim ca diplomele eliberate de universitatea noastră să nu aibă în spate pregătirea corespunzătoare„, a adăugat Pavel Năstase.
El a ţinut să precizeze că în jurul orei 11.00, când au avut loc percheziţiile la ASE, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, participa la o dezbatere privind noul Cod fiscal şi Codul de procedură fiscală în altă clădire a ASE decât cea vizată de autorităţi.
Declaraţiile acestuia vin în contextul în care vineri au avut loc percheziţii la sediul ASE, după ce locuinţa unui prodecan ASE a fost percheziţionată de procurori într-un dosar în care opt persoane sunt acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă, respectiv dare de mită şi cumpărare de influenţă, a informat vineri Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au efectuat cercetări într-o cauză penală faţă de cadre didactice universitare sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, existând suspiciuni că, în cursul lunilor iunie – iulie, ar fi solicitat şi primit bani de la studenţi pentru a le facilita promovarea unor examene de an, inclusiv a examenului de licenţă, informează PÎCCJ.