Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a comentat decizia BEC de a nu permite USR să-l susțină pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale și le-a transmis tuturor politicienilor mesajul „Fiți mai serioși!”.
„Mesajul BEC către politicieni: „Fiţi mai serioşi!”. Avem un nou sezon de indignare. De data aceasta, USR – mai exact, unii dintre cei care vorbesc în numele USR – sunt supăraţi pe BEC pentru că nu sunt lăsaţi să culeagă „fructele trădării”. Cinci membri USR au decis, nestatutar, că Elena Lasconi „nu performează”, iar Nicuşor Dan – „Cel Onest” – este noul lor ales. Prin urmare, au concluzionat ei, toate motoarele partidului trebuie folosite pentru a-l sprijini pe candidatul independent Nicuşor Dan. BEC le atrage, însă, atenţia că o competiţie politică are reguli, care se aplică tuturor, inclusiv nemulţumiţilor din partid, iar orientarea resurselor – de orice fel – către un alt candidat decât cel stabilit legal de către congresul USR este o încălcare a acestor reguli. Cu alte cuvinte, BEC îi întreabă pe cei din USR „Ce aţi păţit?” şi le transmite şi un îndemn „Încercaţi să fiţi mai serioşi!””, a scris Pricopie pe Facebook.
El a mai susţinut că „absurdul situaţiei” este „evident”, adăugând că Nicuşor Dan nu are şanse reale să intre în turul 2 nici cu acest „nou sprijin” din partea unora din USR.
„În cazul în care ar intra, totuşi, în turul 2, Nicuşor Dan este singurul candidat care, conform tuturor simulărilor rezultate din mai multe cercetări sociologice, pierde în faţa celorlalţi candidaţi cu şanse de a intra în T2, inclusiv în faţa unui candidat pro-rus”, a mai susţinut Pricopie.
Rectorul SNSPA a menţionat că se desprind trei întrebări.
„De ce se face tot acest efort pentru a fi „împins” Nicuşor Dan în T2, deşi evaluările arată că acesta este singurul scenariu în care un candidat pro-rus, zugrăvit „suveranist”, ar putea ajunge Preşedintele României? În situaţia în care sondajele vor indica şi peste două săptămâni o menţinere a actualei ierarhii (cu Dan pe locul 4), se va ţine Nicuşor Dan de cuvânt, mai exact, se va retrage în favoarea acelui candidat pro-european care astfel va avea şansa să intre în T2 şi să-l învingă pe „candidatul suveranist”? Dacă acceptăm teza „votului util”, nu ar trebui să ne intereseze (mai mult) scenariile pentru T2? Onestitatea se practică, nu se clamează!”, a mai scris Pricopie.
El a precizat că mesajul său este „o analiză simplă, de bun simţ, bazată pe informaţii care sunt deja prezente în spaţiul public” şi nu reprezintă un îndemn de a vota sau a nu vota pe unul dintre candidaţi.
Joi, Comitetul politic al USR a votat în favoarea susţinerii lui Nicuşor Dan în cursa prezidenţială. Au fost exprimate 225 de voturi dintr-un total de 248. Dintre acestea 168 au fost în favoarea susţinerii lui Nicuşor Dan (75%), un număr de 50 de membri s-au pronunţat împotrivă (22%), iar 7 s-au abţinut (3%).
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a apreciat că decizia reprezintă „un abuz” şi „o execuţie politică ascunsă sub un formalism” de partid şi şi-a anunţat intenţia de a se adresa justiţiei.
Sâmbătă, Biroul Electoral Central a decis, la sesizarea AUR, că reprezentanţii USR nu pot face campanie în favoarea candidatului independent la prezidenţiale, Nicuşor Dan. Uniunea Salvaţi România a anunţat, într-un comunicat, că va contesta în instanţă decizia BEC.