Remus Pricopie, a continuat miercuri seria de întrebări referitoare legate de candidatura lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale 2024, amintind, fără să le numească, de faptul că fostul preşedinte PSD are „antecedente îngropate” în ce priveşte beneficiile necuvenite.
„Ziua de ieri a trecut, fiind marcată de o agitație fără precedent în „Echipa Geoană”. Rămâne, însă, fără răspuns o întrebare fundamentală: cine finanțează cea mai amplă campanie politică imorală și ilegală din ultimii 30 de ani, cu scopul explicit de a prelua conducerea țării „pentru următorii zece ani” – ca să precizăm obiectivul, enunțat chiar de Secretarul General Adjunct al NATO?”, a scris, pe Facebook , Remus Pricopie.
Rectorul SNSPA îl acuză pe Mircea Geaonă că se folosește de funcția deținută în NATO pentru a puncta în plan electoral pentru alegerile prezidențiale din România și insistă cu întrebările privind finanțarea acțiunilor electorale ale acestuia.
„Tentația de a apela la mijloace ilicite pentru a maximiza șansele electorale ale unui politician a existat și va continua să existe, atât timp cât reacția societății, în ansamblul său, nu este una fermă. S-a întâmplat în România – cazul Liviu Dragnea este numai unul dintre cele relevante –, dar s-a întâmplat și „la case mai mari”. Prin urmare, având toate aceste exemple nefericite, oare de ce ar fi nepotrivit să cerem politicienilor români să explice public cum își finanțează acțiunile electorale?”, a întrebat rectorul SNSPA.
Rectorul SNSPA face trimitere și la cumnatul lui Geaonă, Mircea Costea (condamnat definitiv la 6 ani de închisoare, în cazul căruia România a cerut, în ianuarie, extrădarea din Turcia, acolo unde a fost localizat):
„În cazul lui Mircea Geoană, întrebarea este din cel puțin două motive suplimentare absolut legitimă: 1. Mircea Geoană este înalt funcționar internațional, prin urmare NU are voie să deruleze o campanie electorală în România; 2. Mircea Geoană are antecedente pe linia „beneficiilor necuvenite”, antecedente „îngropate”, până în acest moment, atât juridic, cât și mediatic. Unele îl vizează direct pe el, altele au legătură cu familia extinsă. Mă întreb oare cum ar fi să avem un președinte de țară despre care știm – există înregistrări video, care circulă pe rețelele sociale – că în tinerețe (mai exact, în 2009) avea o bucurie specială când primea mită electorală bani cash, chiar în biroul său de președinte de partid? Oare cum se potrivește această practică cu tabloul mai larg al „bătăliei” pentru viitorul României?”, a mai scris Remus Pricopie.
După ce Mircea Geoană a fost acuzat marți, 23 iulie, de Remus Pricopie că a „abuzat de buna-credință a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, așa cum a înșelat încrederea tuturor celor care l-au sprijinit de-a lungul timpului”, dar și că încă folosește „însemnele NATO pentru a face cea mai amplă campanie politică de tip „clandestin”, din ultimii 30 de ani”, mișcarea „România Renaște” l-a apărat, în aceeași zi, pe actualul secretar general adjunct al Alianței Nord Atlantice.
Ulterior, a venit și răspunsul rectorului SNPA, care a susținut, într-o postare făcută în aceeași zi pe Facebook, că fostul lider PSD „a reacționat prin intermediari”.