„Din păcate, s-a diluat doctoratul, pentru că foarte multă lume a vrut acest titlul doar așa, de arătat. Doctor, își pun unii și pe ușă. De aceea noi nu avem aceleași drepturi ca doctorii din Germania care au, de exemplu, titlul dr. trecut în pașaport. Așa facem noi, cădem dintr-o extremă în alta. Trebuie să știm că doctoratul este o formă de perfecționare în mediul academic și de cercetare. Punct„, a declarat Ioan Bondrea, luni, într-o conferință de presă.
Bondrea spune că problema doctoratelor și a plagiatului a escaladat din cauza faptului căp oamenii din sistem nu au ieșit să explice foarte clar cum stau lucrurile în acest domeniu.
„A fost greșeala noastră, a celor din stistem. Când au apărut primele suspiciuni sau fapte de plagiat nu am ieșit să explicăm foarte clar ce înseamnă o teză de doctorat, care sunt principiile pe care trebuie să le respecte. Depinde de domenii – dacă în zona inginerească ai nevoie de 60 – 70 la sută aport original, în Drept cum să ai aport orioginal, că legile sunt aceleași. Poți doar să faci o analiză exhaustivă a unei teme sau să ai propriile interpretări. Nu există o lege anti-plagiat. Există o lege a dreptului de autor„, mai spune Bondrea.
Acesta spune că doctoratele ar trebui să fie responsabilitatea universităților.
„În problema doctoratelor, acestea trebuie să fie responsabilitatea universităților. Dacă se constată că au greșit, foarte bine, nu le mai dăm școală doctorală. Evaluăm periodic programele doctorale și decidem”, afirmă rectorul ULBS.
Bondrea susține că problema doctoratelor ar trebui clarificată într-o nouă lege a educației.
Rectorul ULBS a precizat că, în ultima ședință a Consiliului Național al Rectorilor, la care a participat și Ministrul Educației, s-a luat decizia lansării unor dezbateri ample pe tema educației.
„Este o dezbatere de lungă durată, nu este una motivată doar de intenția de a scoate încă o lege a educației, ci a dezbate ce este bine pentru societatea românească în privința educației. Se dorește – și eu susțin acest lucru – să se dezbată pe îndelete și nu în grabă pentru că atunci când faci în grabă s-ar putea să iasă foarte prost. Se dorește să se facă niște schimbări documentate temeinic„, a mai spus Bondrea.
Dezbaterile vor avea loc pe toată durata anului 2016, în 2017 se va contura draftul noii legi, iar aceasta ar trebui lansată spre aprobare în 2018.