Propunerea a venit din partea Academiei Române și a fost votată, în unanimitate, de către membrii Consiliului General al CNATDCU.
„Alegerea mea în funcția de președinte al CNATDCU reprezintă o continuare a asumării unor responsabilități în spațiul public. Întreaga mea activitate profesională, fie că am predat istorie unor minți tinere, fie că am condus cea mai mare universitate din România, s-a bazat pe asumarea deplină a rolului pe care l-am avut. Am încercat să mă pun, cu onoare și demnitate, în slujba oamenilor„, a declarat academicianul clujean.
Înaintea alegerii sale ca președinte, rectorul UBB ocupase funcția de vicepreședinte CNATDCU.
Președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri, că academicianul Ioan Aurel Pop a avut susținerea unanimă a colegilor.
„Astăzi (vineri — n.r.) a avut loc o ședință a Consiliului general CNATDCU cu o largă participare. Au fost prezenți reprezentanții universităților și reprezentanții Academiei Române. Eu am făcut propunerea ca postul de președinte CNATDCU să fie ocupat de către academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Am luat în considerare atât cutuma — președinții acestui organism fiind întotdeauna membrii titulari ai Academiei Române, cât și recomandarea președintelui Academiei Române pentru domnul Ioan Aurel Pop. Am mai luat în considerare experiența academicianului Ioan Aurel Pop, care până astăzi a ocupat funcția de vicepreședinte CNATDCU. A fost ales în unanimitate„, a spus Cîmpeanu.
El a precizat că, din 44 de membri ai CNATDCU, au fost prezenți 37, aceștia votându-l în unanimitate pe Ioan Aurel Pop.
Potrivit lui Cîmpeanu, secretar general al CNATDCU a fost ales profesorul Nicolae Istudor, prorector ASE, iar în funcțiile de vicepreședinți profesorii Florian Popa de la UMF „Carol Davila”, Adrian Badea de la Academia Oamenilor de Știință, Tudor Prisecaru de la Universitatea Politehnica din București.