„Așteptăm o OUG la începutul lunii februarie prin care universităților li se recunoaște acest drept de a retrage diplome, titluri și alte certificate universitare. (….) Universitatea și-a asumat în integralitate începând din 2012 când s-a evaluat teza de doctorat a domnului Ponta — tot ceea ce decurge din deciziile Comisiei de Etică, ce au probat plagiat. (…) În momentul în care această ordonanță va fi publicată în Monitorul Oficial, dacă ea va trebui să fie completată de o metodologie, vom aștepta și metodologia, dacă nu, vom face exact ce spune acea ordonanță. În cazul în care ordonanța permite rectorului să anuleze diploma de doctor și ordinul (de ministru prin care s-a acordat titlul de doctor), vom face acest lucru„, a afirmat rectorul Universităţii Bucureşti.
El a admis însă că ordonanța ar putea să prevadă că titlurile de doctor vor fi retrase din momentul publicării actului normativ în Monitorul Oficial și nu retroactiv.
„Rectorul Universității X poate să retragă titluri și în același timp și ordinul (n.r. de ministru), fiindcă titlul este dat printr-un ordin, din acel moment, rectorul poate să facă asta. Asta înseamnă că de fapt această ordonanță nu se aplică retroactiv, dar o altă posibilitate de a repara lucrurile atunci când îți dai seama că o diploma a fost obținută fraudulos nici nu există, pentru că atunci un jurist, care va insista că niciodată nu poți retrage un titlu care în mod fraudulos a fost obținut, va avea câștig de cauză și nicio diplomă obținută prin plagiat sau prin altă metodă oneroasă nu va putea fi retrasă. Este acceptabil așa ceva?„, a arătat Mircea Dumitru.
Pe 19 ianuarie, ministrul Educației, Adrian Curaj, anunța că universitățile vor fi singurele instituții abilitate să retragă titlurile de doctor, după ce Guvernul a decis modificarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare.
El a explicat că universitățile vor putea retrage titlul de doctor sau vor putea anula diploma, indiferent de momentul și modalitatea în care acestea au fost atribuite.
„Am făcut prima mișcare în sensul stabilirii cadrului legislativ și normativ privind doctoratul în România — o ordonanță pentru Legea 206/2004 privind etica în cercetare, dezvoltare și inovare. Am modificat două articole. Acela care de fapt stabilea că sunt două categorii de deținători de titlu de doctorat — am anulat acest articol. În al doilea articol, articolul 14, acolo unde sunt reglementate sancțiunile, am scos două reglementări — una legată de retragerea titlului de doctor și cealaltă legată de retragerea conducerii de doctorat. E foarte clar lămurit: nu sunt în atribuția Consiliului Național de Etică, vor fi cu siguranță în atribuția universităților și a CNATDCU„, a declarat Curaj, la Palatul Victoria.
El a precizat că pe tema doctoratelor vor mai fi modificări, urmând ca, după începerea activității parlamentare, Guvernul să dea o ordonanță de urgență referitor la acest subiect.