Recuperarea orelor la şcoală. Noul ordin emis de Ministerul Educaţiei prevede flexibilizarea programului pentru activitățile remediale prin faptul că școlile vor avea posibilitatea să organizeze programul fără o aprobare a inspectoratului școlar, precum și sprijinirea elevilor pentru a urma programul remedial în școala în care sunt înmatriculați, fiind considerate, din oficiu, unități organizatoare, toate unitățile de învățământ în care se poate organiza cel puțin o grupă de elevi.
Actul dispune cuprinderea în program, necondiționată de termene, a elevilor, într-un mod continuu și adaptat nevoilor acestora. Părinții sau reprezentanții legali ai elevilor pot depune solicitările de cuprindere a acestor elevi în program, în mod continuu, până la data de 25 ale fiecărei luni.
Programul orar al activităților remediale se va stabili la nivelul unității de învățământ, de către cadrul didactic, cu consultarea elevilor și a părinților sau reprezentanților legali ai acestora.
Activitățile de învățare remedială desfășurate în cadrul programului national pilot de tip ”Școală după școală”, prestate de cadrele didactice, sunt remunerate cu suma de 100 lei/ oră – tarif brut.
ordin ministerul educatiei by Loredana Bruma on Scribd
În scenariul roşu, scenariul 3, în care până acum mergeau la școală doar elevii de ciclu primar și copiii de grădiniță, merg de acum înainte și elevii din anii terminali merg la școală, dar doar câte o jumătate de clasă fizic, ceilalți vor face ore online, potrivit ordinului comun al miniștrilor Sănătății și Educației consultat de Edu.ro. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.
Redăm principalele modificări aduse de noul ordin comun, ordinului comun nr 3.235/93, cel emis în februarie pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.
La articolul 2 alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(3) Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, prin raportare la prevederile art. 3, cu excepția depășirii pragului de 6 la mie unde intrarea în carantină se aplică imediat.”
Articolul 3 se modifică și va avea următorul cuprins:
,, (1) Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localităţii, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, după cum urmează:
Scenariul 1
Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie
Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori
Precizare de la ministerul Educaţiei: Masca nu este obligatorie la orele cu instrumentele de suflat şi la preşcolari, indiferent de vârstă
Scenariul 2
a)Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie;
b)Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.
Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori.
Scenariile de funcţionare ale şcolilor în perioada pandemiei se schimbă. Anunţul oficial făcut de Ministerul Educaţiei. Ce se întâmplă cu anii terminali!
Scenariul 3, scenariul roşu
a)Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar;
b)Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie, cu prezența fizică de până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale;
c)Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu
Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori dar mai mică de 6/1000 de locuitori.
Până acum, scenariul roşu prevedea că la școală merg doar elevii din clasele primare și copii de grădiniță.