Avocaţii lui Gigi Becali au cerut la şedinţa de miercuri amânarea judecării recursului formulat împotriva respingerii cererii de executare a pedepsei, lucru acceptat de magistraţii de la Curtea de Apel, care au fixat următorul termen pentru data de 14 august.
Potrivit România TV, Pavel Abraham a cerut amânarea motivând că sunt zece firme implicate în acest dosar şi pe care Becali doreşte să le protejeze. Dealtfel, acesta este şi motivul pentru care acesta solicită să iasă din închisoare, iar avocaţii nu au apucat să depună documentele de la toate aceste firme.
De asemenea, alţi doi avocaţi ai lui Gigi Becali, Paula Iacob şi Daniel Ionaşcu au solicitat să se dea un nou termen pentru că nu au apucat să studieze dosarul.
Potrivit avocatului Pavel Abraham, inclusiv Gigi Becali este de acord cu această amânare.
Totodată, Asociaţia Internaţională pentru Apărarea Drepturilor Omului a solicitat ca Becali să aibă parte de un proces corect. Pavel Abraham a declarat că nu ştia despre demersul acestei asociaţii, adăugând că „orice sprijin este binevenit”.
Gigi Becali a ajuns miercuri dimineaţă, în jurul orei 9.00, la Curtea de Apel Bucureşti. Becali solicită, ca timp de 90 de zile să îi fie întreruptă pedeapsa, ca să aibă grija de familia sa şi de afaceri.
Tot puţin după ora 9.00, la Curtea de Apel au ajuns şi mai mulţi jucători ai Stelei (Alexandru Bourceanu, Adrian Cristea, Ciprian Tătăruşanu), antrenorul Laurenţiu Reghecampf şi managerul Mihai Stoica. Cu toţii au venit ca să-l susţină pe Gigi Becali.
Tribunalul Bucureşti (TB) a notat, în motivarea hotărârii prin care a respins cererea lui Becali, că aceasta putea fi admisă dacă finanţatorul Stelei dovedea existenţa unor împrejurări speciale cu consecinţe grave asupra lui, a familiei sale sau a unităţii la care lucra.
„Tribunalul consideră că, şi în situaţia în care s-ar considera că petentul B. G. nu ar fi fost luat prin surprindere de hotărârea de condamnare, acesta ar fi putut beneficia de întreruperea executării pedepsei, dacă dovedea existenţa unor împrejurări speciale cu consecinţe grave asupra petentului, familie acestuia sau unităţii la care lucra. (…) Faţă de cele reţinute, tribunalul apreciază că nu s-a făcut dovada existenţei unor împrejurări speciale în sensul disp. art. 453 lit.c C.pr.pen., motiv pentru care se va respinge cererea de întrerupere, ca neîntemeiată”, s-a arătat în motivarea hotărârii TB.
Judecătorul Florin Purigiu, care a decis să-i respingă lui Becali cererea de întrerupere pentru trei luni a pedepsei de trei ani de închisoare primită în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, a motivat că din probele administrate în cauză rezultă fără echivoc că acesta nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a beneficia de acest drept.
Astfel, magistratul a arătat că motivele invocate de acesta „nu constituie împrejurări speciale şi nu sunt de natură a avea consecinţe grave asupra situaţiei patrimoniale a condamnatului, asupra societăţilor comerciale controlate de acesta ori asupra echipei de fotbal Steaua Bucureşti”.
Judecătorul a demontat, în motivare, şi argumentul legat actele de binefacere ale lui Becali. „Tribunalul reţine că, deşi este de notorietate că petentul G. B. este o persoană care în mod regulat sprijină financiar persoane aflate în nevoie, precum şi instituţii şi organizaţii de interes general, totuşi aceste acte de caritate nu pot justifica întreruperea executării pedepsei, neîncadrîndu-se în niciunul dintre motivele prevăzute expres şi limitativ de articolul 453 Cod de procedură penală. (…) Nici intenţia petentului de a construi o clinică medicală cu profil oncologic şi nici dorinţa firească a acestuia de a fi prezent la aniversarea majoratului fiicei sale nu se încadrează în niciuna dintre ipotezele prevăzute de lege pentru întreruperea executării pedepsei”, s-a mai menţionat în documentul citat.
În 20 mai, Becali a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Alături de acesta au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină. Cei trei au fost încarceraţi în 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar în 10 iunie au fost transferaţi la Penitenciarul Jilava.
Becali mai are două condamnări definitive, dispuse anul acesta tot de instanţa supremă, respectiv una de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul sechestrării celor care i-au furat limuzina, şi una de trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”, pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.