Vladimir Sungorkin, redactorul șef al publicației „Komsomlskaia Pravda”, a murit miercuri la vârsta de 68 de ani, relatează presa rusă. Cauzele oficiale ale decesului lui Sungorkin încă nu sunt cunoscute. Presa rusă scrie că ziaristul a suferit un accident vascular cerebral în timpul unei deplasări în regiunea Primorie.
Tot în Primorie, un director al Corporației pentru Dezvoltarea Orientului Îndepărtat și a Arcticii a murit sâmbătă după ce ar fi căzut din barcă. Angajat la „Komsomolskaia Pravda” din 1985, Vladimir Sungorkin a intrat în 2005 în topul celor mai influenți cinci manageri de presă din Rusia.
„Komsomolskaia Pravda” este considerată a fi drept una dintre publicațiile preferate ale liderului de la Kremlin Vladimir Putin.
Cine sunt oligarhii și criticii lui Putin care s-au „sinucis” de la începutul invaziei în Ucraina.
De la debutul invaziei rusești în Ucraina, pe data de 24 februarie, pe lângă zecile de mii de victime din rândul populației civile ucrainene și a soldaților, atât ruși cât și ucraineni, alte victime, de data aceasta din elita societății rusești, au început să atragă atenția. Era vorba despre vestiții oligarhi ruși, unii dintre ei cu legături vechi cu Vladimir Putin, dar și despre criticii cei mai vocali la adresa regimului de la Kremlin, persoane educate și puțin susceptibile să fie victime ale dezinformării masive care se practică în Rusia.
Deși acestea din urmă nu au ocupat spații largi în presa rusă, din simplul motiv că aceasta este controlată de stat, ele sunt conștientizate la nivelul opiniei publice.
La aceasta se adaugă nemulțumirea crescândă a unor oficiali de pe tot cuprinsul Rusiei, deja peste 80 de consilieri municipali cerându-i demisia lui Vladimir Putin în mesaje repetate care spun, în esență, un singur lucru: faptul că direcția în care merge țara este greșită.
Înalți funcționari Lukoil și Gazprom, morți în condiții suspecte
Cât despre morțile suspecte ale unor figuri-cheie din oligarhia rusă, cea mai recentă este cea a lui Ravil Maganov, șeful consiliului de administrație și prim-vicepreședinte executiv al gigantului petrolier Lukoil, arată Euronews într-o analiză.
Astfel, acesta a murit joi, 1 septembrie, după ce a „căzut” de la fereastra Spitalului Clinic Central al Administrației Prezidențiale din Moscova.
Vestea a fost cu atât mai șocantă cu cât, în 2019, însuși președintele Vladimir Putin l-a decorat pe Maganov cu Ordinul de Merit Aleksandr Nevski, doar că acest lucru nu a mai contat în momentul în care oligarhul a început să critice deschis invazia rusă în Ucraina.
Maganov nu a fost însă singurul înalt reprezentant Lukoil care a criticat acțiunile lui Putin în Ucraina. Acestuia i s-a alăturat Aleksandr Subotin, un magnat al petrolului care ocupa de asemenea o funcție importantă în Lukoil.
Bineînțeles, criticile sale la adresa invaziei i-au adus și acestuia moartea, el fiind găsit mort pe data de 8 mai în casa unui șaman din Moscova, pe nume Aleksei Pindurin, în condiții misterioase.
Singurele informații disponibile în privința morții acestuia au fost cele conform cărora el a murit după ce a primit un tratament pe bază de venin de broască otrăvitoare pentru mahmureală.
Publicația citată notează de asemenea și moartea lui Leonid Shulman, un director executiv de la Gazprom, practic șeful direcției de transport din cadrul companiei, care a fost găsit cu venele tăiate în cabana sa din satul Leninsky, lângă Leningrad, pe 30 ianuarie 2022.
Conform rapoartelor de la acea vreme ale autorităților, o notă care indica o presupusă sinucidere ar fi fost găsită lângă acesta, în aceasta semnatarul detaliind suferința pe care o îndurase după o rană la picior.
Deși acesta nu avea cum să critice invazia rusă în Ucraina la acea vreme, din moment ce războiul încă nu începuse, un think tank din Varșovia a propus o altă cauză a decesului, mai precis cea conform căreia Shulman ar fi fost implicat într-un scandal de corupție în cadrul Gazprom.
O altă moarte suspectă, arată Euronews, a fost cea a lui Alexander Tyulyakov, de asemenea un funcționar cu poziție înaltă în cadrul Gazprom, care, conform publicației Novaya Gazeta, a fost găsit spânzurat în garajul său chiar cu o zi după începerea invaziei ruse, pe data de 25 februarie.
Sursa citată notează de asemenea și faptul că unele dintre persoanele care au decedat în condiții suspecte, au murit în străinătate, după cum este cazul lui Mikhail Watford.
Acesta era de asemenea un magnat al gazului și petrolului, fiind găsit mort în casa sa din Surrey, Marea Britanie, țară în care se stabilise, pe data de 28 februarie.
Cauza oficială a morții în cazul acestuia a fost aceeași ca și în cazul lui Tyulyakov, moarte prin spânzurare, dar este de remarcat faptul, arată Euronews, că membrii familiei sale nu au pățit nimic, deși se aflau în aceeași casă.
Mai puțin de o lună mai târziu, pe data de 23 martie, o altă descoperire macabră avea să șocheze lumea. Era vorba despre Vasily Melnikov, un om de afaceri în vârstă de 66 de ani care deținea MedStom, o companie de consumabile medicale, acesta fiind găsit mort alături de familia sa, mai precis soția sa și cei doi copii de patru și 10 ani, la Nijni Novgorod.
În cazul acestuia, oficialii ruși au avansat ipoteza conform căreia acesta și-ar fi ucis familia după care s-ar fi sinucis, dar rapoarte independente ulterioare au scos în evidență faptul că MedStom, compania sa, se afla deja în colaps la data respectivă din cauza sancțiunilor occidentale.
Un alt oligarh rus mort în condiții suspecte în afara granițelor țării sale a fost Sergei Protosenya, fost șef al gigantului gazului Novatek, care era găsit fără viață aproape o lună mai tărziu, pe data de 19 aprilie, în stațiunea Lloret de Mar din provincia spaniolă Girona.
Ca și în cazul lui Melnikov, familia acestuia era găsită de asemenea fără suflare pe proprietatea afaceristului rus, atât soția cât și fiica lui Protosenya prezentând urme de violență.
Versiunea agenției oficiale ruse TASS a fost identică cu cea înaintată de autorități în cazul lui Melnikov – atac cauzator de moarte asupra propriei familii, urmat de sinucidere, versiune infirmată însă de fiul lui Protosenya, scrie www.wall-street.ro
Cu numai o zi de moartea lui Protosenya, însă, chiar Moscova era scena unei morți suspecte, în centrul acesteia fiind Vladislav Avayev, fostul vicepreședinte al Gazprombank, acesta fiind găsit mort în apartamentul său din Moscova pe data de 18 aprilie.
Alături de acesta erau găsite de asemenea decedate soția sa și una dintre fiicele lui Avayev, în vârstă de 13 ani, descoperirea fiind făcută de cea de a doua fiică a magnatului, în vârstă de 26 de ani.
Deloc surprinzător, raportul oficial asupra acestui eveniment a fost același – crimă urmată de sinucidere.
De asemenea, pe data de 14 august 2022, Dan Rapoport, un om de afaceri cu dublă cetățenie, letoniano-americană, și critic fervent al Kremlinului, era găsit decedat în fața casei sale din Washington.
Val de reacții negative în Rusia, la toate nivelurile, după eșecul…
Publicația citată arată de asemenea că acesta era un susținător deschis al principalului opozant al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi.
Euronews mai notează totodată două morți suspecte petrecute în 2021, în lunile noiembrie și decembrie, ca un avertisment sumbru asupra a ceea ce avea să urmeze.
Este vorba despre Kirill Zhalo, fiul generalului Alexey Zhalo, director adjunct FSB, și despre bloggerul naționalist Yegor Prosvirnin, care ar fi murit după ce a căzut de la fereastră.
Lista morților misterioase ale rușilor care au legătură, într-un fel sau altul, cu puterea de la Kremlin, pare să se actualizeze însă în permanență, chiar weekendul trecut directorul general al Corporației pentru dezvoltarea Orientului Îndepărtat și a Arcticii, Ivan Peciorin, căzând, conform Newsweek, de pe o barcă în plină viteză în apropiere de Insula Russky din Marea Japoniei.