Redeschiderea şcolilor începând cu 8 februarie, decizia aşteptată de elevi. Sorin Cîmpeanu a declarat că preşedintele Klaus Iohannis urmează să anunţe, marţi după-amiază, dacă se redeschid şcolile începând cu data de 8 februarie. Ministrul Educaţiei a făcut noi precizări privind recuperarea orelor.
„În urma discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul Sănătății, aceste date epidemiologice analizate de către cei din sănătate nu ar pune o piedică deschiderii școlilor pe 8 februarie, cu maximă prudență. Cu siguranță, va exista o procedură prevăzută în ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, ordin pe care îl discutăm în această zi.
Aș vrea să nu anticipez, pentru că sunt puse laolaltă exigențele din sănătate cu cele din educație.
Scenariul hibrid a fost eliminat, însă o să luăm în discuție dacă elevul are aparținători cu vulnerabilități certificate medical și atunci el nu va veni la școală, cu prezență fizică. Dacă elevul are simptome, MS și ME recomandă să nu intre în comnunitate. Dacă profesorul are vulnerabilități certificate, nu vine.
Nu se va întâmpla ca toată lumea să vină la școală. Sunt situații similare cu cea din Franța, unde școala se întâmplă cu efective întregi. O clasă cu 30 de elevi, clase identice ca dimensiuni în cele mai multe situații cu cele din România, în bănci cu 2 elevi unul lângă celălalt. În alte sisteme se recomandă păstrarea distanței de 1 metru între elevii din clase diferite, nu între elevii aceleiași clase. Portul măștii e obligatoriu.
Vom vedea ce facem și cu triajul. Ultima oară, s-a discutat că acest triaj duce la supra-aglomerări. Sunt decizii care se vor lua și vor apărea în acest ordin comun. Colegii mei și la această oră lucrează cu colegii din MS”, a precizat ministrul Educaţiei.
Ministrul Educaţiei a făcut noi precizări privind recuperarea orelor.
„Fiecare cadru didactic va trebuie să identifice cat si unde a pierdut elevul. Profesorii vor fi platiti cu 50 de lei net. Fiecare scoala isi va face propriul program de recuperare. Încercăm ca elevii claselor terminale să înceapă actiunea de recuperare a pierderilor suferite in luna februarie.
La nivelul celor mici este cel mai dificil de predat online. Peste 160 de mii de copii au avut dificultati majore. Dincolo de dorinta de revenire la normalitate, ar fi ilogic sa ai pierderi generate de online care să fie recuperate tot online.
Programul orelor recupereare va putea fi implementat in sedinta de miercuri, atunci când vom adopta o ordonanţă de urgenta. Monitorizam modalitatea de recuperare”, a declarat Sorin Cîmpeanu la ŞtirileProtv.
Citeşte şi Decizia finală privind deschiderea şcolilor se ia azi. Care sunt scenariile
Referitor la examenele naţionale, ministrul a declarat că tematica de examen va fi adaptata la realitatile acestei perioade. Sorin Cîmpeanu a precizat că în aceste momente se lucrează la adaptarea tematicii.
Sorin Cîmpeanu a anunţat că profesorii ar putea fi vaccinaţi începând cu luna februarie cu vaccinul AstraZeneca.
Am cerut celor care coordonează campania de vaccinare prioritate sistemică acordată personalului din învățământ. 27.000 s-au vaccinat deja și va veni această prioritate îndată ce vom avea dozele de vaccin.
E posibil la sfârșitul lunii sau inceputul lunii viitoare să reînceapă vaccinarea personalului din învățământ, odata cu intrarea în ţară a noului vaccin AstraZeneca”, a mai precizat Cîmpeanu.
Reamintim că, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei, disponibilitatea pentru a fi vaccinați împotriva COVID-19 a profesorilor și angajaților din grădinițe și școli a ajuns la 50% pe 1 februarie 2021, în creștere de la 45,06% cât era pe 15 ianuarie.
“193.573 angajați din sistemul național de învățământ își declară disponibilitatea de vaccinare. 117.245 angajați sunt programați (sau reprogramați) din care 27.033 sunt deja vaccinați cel puțin cu prima doză până la data 1 februarie 2021”, se arată în comunicat.
Numărul total al angajaților din sistemul de învățământ care și-au declarat disponibilitatea de vaccinare (inclusiv cei deja vaccinați până la data de 1 februarie 2020) este de 193.573 persoane (147.314 persoane din sistemul de învățământ preuniversitar și 46.259 – personal din sistemul de învățământ universitar), potrivit Ministerului Educației.
Numărul angajaților din sistemul de educație deja vaccinați cel puțin cu prima doză este de 27.033, reprezentând 14% din angajații cu disponibilitate de vaccinare (17.357 din sistemul de învățământ preuniversitar și 9.676 din sistemul de învățământ universitar, inclusiv cadrele didactice din învățământul superior medical).