Redeschiderea şcolilor nu este condiţionată de vaccibnarea angajaţilor din Educaţiei. „Încă din 14 ianuarie a fost anunţat public că vaccinarea este un element important, dar care nu condiţionează redeschiderea şcolilor din 8 februarie. Evoluţia epidemiologică este factorul care determină decizia de redeschidere a şcolilor după cele trei scenarii. Vaccinarea nu condiţionează. Anunţul de azi nu schimbă cu nimic decizia care va fi anunţată pe 2 februarie Atunci va fi analizată evoluţia ratei de infectare şi pericolul determinat de răspândirea noii tulpini.
Noi considerăm că riscul nu poate fi eliminat total, dar trebuie păstrat în limitele în care poate fi gestionat. S-au vaccinat până acum aproape 8000 de cadre din sistemul de învăţământ, 80.000 sunt programate pentru vaccinare. Disponibilitatea de vaccinare creşte de la o zi la alta. Factorul limitativ este disponibilitatea dozelor de vaccin. Acesta există în toată lumea”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.
Întrebat ce părere are despre declaraţia lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, care a afirmat că nu crede că rata infectării din Capitală a scăzut sub 3 la mie, deşi asta reiese din cifrele oficiale, Sorin Cîmpeanu a spus că „refuz să cred aşa ceva, că un ministru se îndoieşte de propriile raportări din propriul minister”.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţă că vaccinarea cadrelor didactice depinde de momentul în care noi tranşe de vaccin vor ajunge în România. Medicul a precizat că mai puţin de 10.000 de cadre didactice şi personal din domeniul învăţământului s-au vaccinat până în prezent.
Diana Şoşoacă (AUR): „Să deschidem şcolile în mall. Dacă apare mereu câte o tulpină, ce facem?”.
”Am analizat mai multe scenarii posibile pentru a asigura continuitatea campaniei de vaccinare. Aveam prevăzut inclusiv opţiunea ca din 7 februarie să începem vaccinarea cu prioritate a personalului din învăţământ, însă am avut de ales între a amâna persoane cu boli cronice, persoane cu vârstă peste 65 de ani şi a decala persoanele care deservesc activităţi esenţiale. Din punct de vedere medical, am considerat, alături de colegii mei, că este cel mai înţelept să decalăm cu 10 zile persoanele care deservesc activităţi esenţiale unde riscul medical propriu-zis pentru persoana în cauză nu este semnificativ. Vaccinarea personalului din învăţământ, în momentul acesta depinde de momentul în care celelalte tipuri de vaccinuri, aşa cum s-a menţionat, de la Astra Zeneca, vor ajunge în România după ce se obţine autorizarea de punere pe piaţă şi în momentul acela vom putea deschide noi centre de vaccinare în care să se poată programa inclusiv personalul din învăţământ. Dar deschiderea şcolilor nu este condiţionată de vaccinare, este o decizie interministerială care depinde de situaţia epidemiologică”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, medicul Valeriu Gheorghiţă.
Acesta a precizat că în momentul în care autorităţile vor primi calendarul de livrare din partea companiilor Moderna şi Astra Zeneca vor putea anunţa şi data la care vor fi deschise centrele de vaccinare.
Premierul Florin Cîţu a afirmat că o decizie fermă va fi luată cu privire la redeschiderea şcolilor pe data de 2 februarie. El a adăugat că este urmărită până atunci situaţia epidemiologică din România, iar în funcţie de acest aspect va fi luată o hotărâre.