Nişte copii care au nevoie de haine de iarnă sau mâncare, un bătrân ce are nevoie de un cărucior, bebeluşi abandonaţi cărora le lipsesc scutecele şi alte obiecte igienico-sanitare, o pensionară bolnavă ce are nevoie de medicamente, o bătrână care ar putea să nu reziste pe timpul iernii fără lemne de foc – sunt doar câteva dintre cazurile selectate în ultima perioadă de Fundaţia Refresh. Voluntarii organizaţiei acţionează în judeţele Tulcea, Constanţa, Ilfov, în Bucureşti, dar şi în alte zone, atunci când sunt semnalate situaţii ce merită atenţie imediată.
„Există mereu oameni aflaţi în pericole iminente, care au nevoie de ajutor rapid. Cazurile pe care le selectăm implică fiecare costuri de cel mult câteva mii de lei. Ne-am propus să ajutăm câte puţin, cât mai multe persoane. Pentru o familie care nu are lemne de foc, pentru nişte copii care nu au nici măcar haine pentru a merge la şcoală, pentru nişte bătrâni care nu îşi pot cumpăra medicamente sau mâncare, cazul este dramatic la fel ca o boală gravă. Unii oameni ajung în situaţii dincolo de imaginaţia noastră, există drame aproape de noi pe care le putem rezolva cu banii pe care îi dăm pe 2-3 plinuri de benzină la maşină – atât de puţin este necesar uneori pentru a schimba viaţa unor oameni sau chiar pentru a face diferenţa între viaţă şi moarte”, spun reprezentanţii Fundaţiei Refresh.
Tot mai mulţi români conştientizează cât de uşor pot ajuta, fără să îi coste nimic. Acest lucru este posibil prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit care oricum este plătit către stat. Prin declaraţiile de venituri 200 şi 230, donaţia către un ONG se poate face fără vreun efort suplimentar. Astfel, poţi ajuta oameni, poţi salva animale, poţi proteja mediul, prin diverse forme de acţiune. Fiecare fundaţie are modul ei de abordare a situaţiilor si aria sa de expertiză. Prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe profit, cu siguranţă ajuţi, iar fiecare ajutor este important.
Pentru a realiza o faptă bună, singurul efort care trebuie făcut este completarea datelor unei fundaţii în formularul 200 sau în formularul 230. Primul se depune oricum obligatoriu de către persoanele care realizează în anul precedent venituri extra-salariale, în timp ce al doilea este opţional, dedicat celor care câştigă exclusiv pe baza contractelor de muncă. Poate 2% din venituri mici nu înseamnă prea mult, însă aceste donaţii cumulate pot face enorm de mult bine.
Pentru a veni în întâmpinarea persoanelor care doresc să redirecţioneze cei 2% (pe care oricum îi plătesc la stat prin impozitul pe venit) către Fundaţia Refresh, există pe site-ul www.fundatia.eu posibilitatea de a descărca rapid formularul 200 şi formularul 230 în variantele solicitate de ANAF pentru depunerea în 2015 (venituri realizate în 2014). Aceste formulare sunt deja completate cu datele Fundaţiei Refresh, contribuabilii trebuind doar să depună documentul necesar la agenţia fiscală sau să-l expedieze prin poştă, în condiţiile prevăzute de lege. Spre deosebire de donaţiile directe sau de cele online ori prin SMS, redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit are avantajul de a reprezenta un ajutor ce nu implică un efort financiar suplimentar: pur şi simplu, o mică parte din banii care oricum merg spre bugetul statutul, vor fi trimişi de autorităţi spre un ONG ales de persoana care a realizat respectivele venituri.
Detalii despre Fundaţia Refresh şi despre o parte din cazurile rezolvate şi a celor propuse pentru rezolvare pot fi consultate pe website-ul oficial www.fundatia.eu, dar si pe pagina de Facebook. Tot acolo, puteţi propune un caz Fundaţiei Refresh.