Guvernul se pregăteşte pentru noua rundă de negocieri cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional a cărei sosire la Bucureşti este programată pentru luna aprilie.
Executivul va trebui să discute cu reprezentanţii Fondului unele dintre măsurile pe care şi-a asumat marţi răspunderea în faţa Parlamentului. Cea mai importantă dintre acestea este reducerea CAS la angajator cu 5%, pe care Guvernul ar vrea să o implementeze începând cu 1 iulie.
O alta este reducerea TVA de la 24% la 9% pentru legume, fructe şi carne. Problema este faptul că aceste două măsuri ar produce o scădere a încasărilor la buget, situaţie ce ar putea întâmpina reticenţele FMI.
Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2014 reprezintă un angajament politic care va fi îndeplinit, deşi nu este uşor, afirma premierul Victor Ponta în noiembrie 2013.
„Faptul că am cuprins în Memorandum (convenit cu Fondul Monetar Internaţional-n.r.) intenţia foarte clară de a reduce contribuţiile de asigurări sociale cu o valoare semnificativă, de 5%, de la 1 iulie este un angajament politic pe care-l vom îndeplini”, a spus premierul.
El a arătat că această măsură va fi luată deoarece este benefică.
„Sigur că nu e uşor, dar tot ce am promis până acum, am făcut, şi vom face şi reducerea CAS, pentru că este o măsură bună, corectă pentru economie şi e un angajament politic foarte clar”, a mai spus Ponta.