Doi cercetători de la BoE, Fergus Cumming şi Lisa Dettling, au vrut să vadă dacă deciziile băncii centrale au o influenţă asupra familiilor care se gândesc sau nu să aibă un copil. Ipoteza de la care au plecat cei doi cercetători a fost aceea că fiecare reducere a dobânzii de bază cu un punct procentual are drept efect o creştere cu 5% a ratei natalităţii în rândul familiilor care plătesc credite ipotecare cu dobânzi variabile, care cresc sau scad în funcţie de modul în care evoluează dobânda Băncii Angliei, potrivit Agerpres.
„În medie, pentru Marea Britanie, o reducere cu un punct procentual a dobânzii de politică monetară a condus la majorarea ratei natalităţii cu 2%”, susţin cei doi cercetători într-un studiu publicat vineri.
Citeşte şi Veşti proaste pentru români la final de an. BNR a anunţat ce se întâmplă cu ROBOR şi ratele în lei
În contrast însă cu Marea Britanie, rata natalităţii din SUA a scăzut în perioada analizată de cei doi cercetători, care au legat această evoluţie de predominanţa creditelor ipotecare cu dobândă fixă în SUA şi impactul scăderii preţurilor la proprietăţile imobiliare, potrivit Agerpres.
„Analiza noastră comparativă cu SUA sugerează că, dacă mai multe familii ar fi putut obţine dobânzi mai reduse la credite, SUA ar fi putut să nu înregistreze un fenomen atât de sever de declin al natalităţii („baby bust”) în perioada Marii Recesiuni”, susţin cei doi cercetători de la Banca Angliei.