Reducerea riscurilor asociate fumatului în Australia. Interviu cu un cercetător consacrat

Modul în care Australia a ales să gestioneze riscurile asociate fumatului a venit la pachet cu numeroase efecte nedorite și provocări semnificative, mai ales dacă facem o comparație cu Noua Zeelandă, țară vecină, devenită un reper în diminuarea ratei fumatului. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru romaniatv.net, medicul australian Alex Wodak a analizat problemele și a rezultatele politicilor Australiei și a subliniat ceea ce ar putea fi învățat din modelul de succes al Noii Zeelande.
Alina Costache
17 iul. 2024, 12:54
Reducerea riscurilor asociate fumatului în Australia. Interviu cu un cercetător consacrat
Politicile actuale

Din 2011, Australia le-a cerut persoanelor care doresc să folosească dispozitivele pentru vapat să obțină o rețetă”, a explicat omul de știință. „Această politică a fost înăsprită de mai multe ori și este înăsprită din nou din cauza rezultatelor slabe pe care le-am văzut”. Consecințele neintenționate ale acestor reglementări stricte au fost grave, ducând la proliferarea unei piețe negre copleșitoare.

 

Ramificațiile pieței negre

Modelul bazat pe rețetă a dus la o situație gravă: 92% din aprovizionarea cu nicotină se face pe piața neagră. Acest comerț ilegal a devenit nu doar foarte profitabil, ci și extrem de periculos. „Piața neagră a dus la peste 80 de atacuri cu bombă și multiple omucideri, în timp ce bandele criminale luptă pentru controlul acestui comerț profitabil”, a subliniat omul de știință. Politica a creat astfel, din neatenție și dorință de supra-reglementare, o criză de siguranță publică.

 

Succesul comparativ al Noii Zeelande

În schimb, Noua Zeelandă a avut o abordare diferită de reducere a efectelor nocive, legalizând și reglementând produsele de vapat în 2020. Această decizie a accelerat semnificativ scăderea ratelor fumatului. „De când Noua Zeelandă a reglementat vapingul, ratele lor de fumat au scăzut de două ori mai repede decât cele din Australia”, a menționat omul de știință. Această diferență puternică subliniază eficacitatea strategiilor de reducere a riscurilor.

 

Impactul economic și social

Prețurile ridicate la țigări în Australia, determinate de cele mai crescute niveluri de impozitare a țigărilor din lume, au exacerbat problema. Omul de știință a subliniat: „Australia urmează să piardă 12,5 miliarde de dolari din venituri fiscale în următorii patru ani din cauza pieței negre”. Mai mult, aceste prețuri mari cresc povara financiară asupra persoanelor cu venituri mici și a comunităților marginalizate, evidențiind și mai mult defectele politicii.

 

Lecții și direcții viitoare

Dovezile din experiența Noii Zeelande sugerează necesitatea unei schimbări în abordarea Australiei cu privire la reducerea efectelor nocive ale fumatului. Omul de știință a subliniat: „Australia oferă lumii o lecție foarte puternică despre ce să nu facă. Trebuie să învățăm din modelele de succes de reducere a riscurilor din Noua Zeelandă și Suedia”.

Pe măsură ce decidenții din Australia conștientizează necesitatea unei schimbări de paradigmă, este esențial să echilibreze reglementarea eficientă cu accesul la produsele cu risc redus, asigurându-se că politicile servesc obiectivelor de sănătate publică fără a stimula piețele ilicite.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Amenințări cu moartea pentru Trump. Cine a întreținut „climatul de ură”, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Nicolae Ciucă: România Poate Prelua Postul de Comisar European pe Economie sau Extindere
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'