Reduceri importante de preţ la produsele aflate aproape de expirare. Bolt Market a reușit să evite irosirea a 15,4 tone de produse alimentare în România, în 2024, cu ajutorul categoriei Save Me, disponibilă în aplicație. Aceasta reprezintă o creștere cu 450% față de anul 2023, când 2,8 tone de produse alimentare au fost „salvate”. Aceasta reprezintă o creștere cu 450% față de anul 2023, când 2,8 tone de produse alimentare au fost „salvate”.
Categoria Save Me include discount-uri de până la 50% pentru produsele aflate în apropierea datei de expirare sau a perioadei optime de consum și are ca scop reducerea risipei alimentare în magazinele Bolt Market.
Categoria Save Me a fost lansată în anul 2022, iar la nivel global, în 2024, a fost evitată irosirea a peste 164 tone de mâncare.
În 2024 am observat o creștere de 450% a deșeurilor alimentare salvate cu ajutorul Bolt Market. Acesta este rezultatul muncii depuse de întreaga noastră echipă, pentru a gestiona stocurile și logistica, precum și al popularității în creștere a categoriei. Prin categoria Save Me, ne propunem să sprijinim comunitatea locală în minimizarea risipei alimentare, împiedicând risipa de alimente chiar înainte ca acestea să iasă din magazin. Cele 15,4 tone de deșeuri alimentare „salvate” la nivel național prin categoria Save Me în 2024 reprezintă un pas în direcția bună și suntem nerăbdători să colaborăm și mai strâns cu comunitățile locale, pentru a lupta împotriva risipei alimentare în 2025.
Bianca Dumitru, General Manager Bolt Food România explică: „Tehnologia Bolt permite optimizarea magazinelor Bolt Market prin gestionarea stocurilor și a logisticii, ceea ce înseamnă furnizarea unui număr suficient de produse, pe baza analizei comenzilor efectuate de utilizatori. Această abordare asigură acoperirea exactă a nevoilor clienților, cu scopul de a minimiza surplusul de alimente care ar putea deveni deșeuri. Prin reducerea la minimum a risipei alimentare în magazinele locale Bolt Market, platforma poate avea un impact semnificativ asupra comunității locale, prevenind risipa alimentară și oferind prețuri accesibile, cu scopul de a promova achiziționarea responsabilă de alimente.”
Bolt Market, serviciul rapid de livrare a produselor alimentare și non-alimentare, s-a lansat în România în 2021 și este prezent în București și Cluj-Napoca.
Bolt are peste 200 de milioane de utilizatori în peste 50 de țări și peste 600 de orașe din Europa și Africa. Compania urmărește să accelereze tranziția de la mașinile personale la mobilitatea partajată, oferind alternative mai bune pentru fiecare domeniu de utilizare, inclusiv transport la cerere, mașini și trotinete electrice închiriate, livrare de mâncare și de produse alimentare și nealimentare.
Compania este prezentă în România cu serviciile de transport la cerere, de închiriere de trotinete electrice, de livrare de mâncare (Bolt Food), livrare de produse alimentare și nealimentare (Bolt Market) și cu divizia de software development, care deservește toate subsidiarele din Europa ale companiei. Bolt este lider de piață în România, compania activând în peste 25 de orașe, extinzându-și continuu oferta de servicii și acoperirea națională.
Restaurantele, cantinele și magazineles sunt obligate să reducă prețurile pentru alimente aflate aproape de data expirării. De asemenea, acestea vor trebui să doneze sau să transforme alimentele rămase în compost sau hrană pentru animale.
Cu toate acestea, măsurile nu se aplică persoanelor obișnuite, care, de fapt, produc o cantitate mai mare de risipă în comparație cu magazinele și restaurantele. Noua lege obligă deținătorii de restaurante, cafenele sau supermarketuri să vândă produsele aproape de data expirării la prețuri reduse, să le doneze sau să le transforme în compost sau hrană pentru animale.
Anumite magazine și cafenele au început deja să se adapteze, punând la vânzare produse cu reduceri de până la 90%. Lanțurile de supermarketuri din România au deja în aplicare sistemul de reducere a risipei alimentare.
La o cofetărie sau cafenea se pierd zilnic până la 5% din alimente, iar la cantine se aruncă chiar și 15%, conform datelor din piaţă.
„Pentru noi este foarte bine că a ieşit o lege despre risipa alimentară. Consider că avem o responsabilitate socială. Este cu reducere foarte mare. Între 50 şi 60% reducere. Le donăm la asociaţiile care se ocupă de copiii defavorizaţi” precizează Stephane Lahaye, manager de cofetărie.
Produsele care nu se vând ajung la Băncile pentru Alimente. De acolo sunt redirecţionate către centre sociale.
Gabriel Sescu, administrator Bancă de Alimente, spune că cea mai mare parte a produselor pe care le preia banca sunt legume, fructe, lactate, carne. Acestea au un termen mai scurt de valabilitate.
Banca lucrează cu ONG-uri care au programe sociale. Există și aplicații de unde clienții pot cumpăra produse mai ieftine, a mai spus Sescu .
Prin aplicaţie, consumatorul cumpără mâncare la un preţ redus, între 50 şi până la 80%. Avem aproape o mie de parteneri în retail a precizat și Gregoire Vigroux, fondator aplicație.
Cei care încalcă legea riscă amenzi pe până la 20.000 de lei.