Reduceri substanțiale de preț îi ademenesc în aceste zile pe cumpărătorii care n-au mâncat pe săturate de Crăciun cozonaci, figurine din ciocolată ori sarmale și alte preparate dedicate acestei sărbători.
Pentru că n-au reușit să le vândă în timp util, comercianții au scos acum la vânzare cutii întregi cu astfel de alimente cu reduceri și de 80%.
Cutii întregi de figurine cu Moș Crăciun, oameni de zăpadă și reni își așteaptă cumpărătorii într-un supermarket din Capitală. Ca să atragă atenția asupra lor, angajații au lipit etichete țipătoare care anunță reduceri de 50%. Așa că prețul pentru o singură figurină a coborât până la 2, 3 lei în unele cazuri.
Totuși, cum au trecut doar câteva zile de la Crăciun, sunt și cumpărători sătui de ciocolată și cozonaci, pe care nici măcar prețul mic nu îi tentează.
Într-un alt magazin, am găsit zeci de cozonaci cu preț redus. De aici, cei care nu și-au făcut poftele de sărbători, pot cumpăra unul întreg cu mai puțin de 10 lei, anunţă Pro TV.
Zilele imediat următoare Crăciunului și Paștelui sunt perioadele din an în care magazinele fac cele mai multe reduceri. Mai ales pentru că produsele specifice acestor sărbători sunt perisabile. Așadar, magazinele încearcă să scape de ele cât mai repede. Astfel, reducerile pentru unele alimente pot ajunge chiar și la 80%.
Reducerile se simt cel mai bine, totuși, la produsele premium. Acest moș gigantic de ciocolată, de exemplu, scos la vânzare pe site-ul unui supermaket online, poate fi cumpărat acum cu 125 de lei mai puțin decât de sărbători, atunci când costa 250 de lei. Iar prețul pentru un cozonac cu nucă și portocale confiate a coborât de la 140 de lei la 90 de lei.
Michael Kaiser, reprezentantul unui supermarket online: „Pentru noi este foarte important ca aceste produse să fie achiziționate, la un preț redus, decât să le aruncăm. Pentru produsele de Crăciun avut reduceri extrem de atractive. Calendarele de advent, la praline sau la figurinele de ciocolată”.
Reducerile de preț se numără, de altfel, și printre măsurile impuse de stat comercianților, în eforturile de a combate risipa alimentară.
Luna ianuarie este una atipică pentru comercianți. Activitatea comercială de retail scade brusc comparativ cu decembrie, luna cadourilor. Schimbarea anului de asemenea contează, unele modele de produse fiind sensibile la anul de producție. Există și categorii de servicii care pot fi mai ieftine în ianuarie.
Goana după cadouri s-a terminat și încep promoțiile și reducerile dictate de condițiile tipice de piață perioada imediat următoare.
Campaniile de reduceri forțate de împrejurări sunt denumite de obicei “winter sales” și au o promovare în general mai sIabă, din cauza îmrejurărilor care forțează lichidarea stocurilor.
Câteva categorii de produse și servicii sunt de obicei mult mai ieftine în ianuarie, concluzie desprinsă din analizarea promoțiilor din ianuarie 2024, potrivit profit.ro.
Îmbrăcăminte de iarnă
Motivul cel mai probabil al reducerilor: Retailerii încearcă să elibereze stocurile pentru colecțiile de primăvară.
Produse vizate: Geci, paltoane, pulovere groase, ghete de iarnă, căciuli, fulare, mănuși.
Așteptări de reduceri: minus 20-30%, dar pot ajunge până la 70% spre finalul lunii.
Electrocasnice și electronice
Motivul cel mai probabil al reducerilor: Magazinele lichidează modelele mai vechi, lansate în anul precedent, înainte de apariția celor noi.
Produse vizate: Televizoare, mașini de spălat, frigidere, laptopuri, telefoane (modele din generația anterioară), accesorii.
Așteptări de reduceri: între 10% și 50%.
Mobilier
Motivul cel mai probabil al reducerilor: Modelele din anul anterior sunt scoase din stoc, iar comenzile noi sunt pe drum.
Produse vizate: Canapele, mese, dulapuri, saltele, scaune.
Așteptări de reduceri: Între 15% și 50%, mai ales pentru mobilier modular și piese de mari dimensiuni. Prețurile scad mult în promoțiile tip „clearance” în magazinele mari de mobilă.
Articole de fitness și echipamente sportive
Motivul cel mai probabil al reducerilor: Inovația în rândul produselor de fitness este redusă. Iar comercianții intră în concurență pentru așa-numitele “new year’s resolution”, sau “anul ăsta mă apuc de slăbit”.
Produse vizate: Benzile de alergare, bicicletele staționare, gantere, kettlebells, saltele de yoga.
Așteptări de reduceri: Între 20% și 40% pentru echipamente mari și accesorii fitness.
Pachete turistice pentru iarnă
Motivul cel mai probabil al reducerilor: Se încheie perioada de vârf din sărbători (decembrie – începutul lui ianuarie), iar cererea scade.
Produse vizate: Vacanțe de schi, city-break-uri în orașe europene, cazare la cabane montane.
Așteptări de reduceri: Discounturi de 10-30% pentru pachetele de iarnă.
Produse de sărbători (pentru anul următor)
Motivul reducerilor: Cererea pentru decorațiuni de Crăciun scade drastic după sărbători.
Produse vizate: Ornamente de brad, instalații luminoase, ambalaje pentru cadouri, decorațiuni.
Reduceri tipice: Discounturile ajung la 50-80% spre finalul lunii.