OMV Petrom, lider al pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit prețul benzinei cu 40 de bani per litru, în timp ce tariful motorinei a scăzut cu aproximativ 10 bani. Totul, după ce barilul de petrol Brent a scăzut la 98 de dolari. La începutul săptămânii se vindea cu 105 dolari, la începutul lunii cu 113 dolari, la mijlocul lunii precedente cu 115 dolari, în timp ce maximul pe 2022 a fost atins în martie, 139 de dolari.
Practic, față de prețul maxim din martie, în prezent tariful țițeiului este cu 30% mai ieftin. În schimb, reducerea prețurilor de la pompă încă este foarte palidă.
Mai mult, față de luna martie, când barilul a atins recordul (139 de dolari/baril), prețul la pompă al benzinei este acum mai mare. În martie, litrul de benzină era 7,4 lei, acum este în jur de 8,10 lei în București.
În Capitală, cea mai ieftină benzină standard se găsește la Petrom și Lukoil, la prețuri între 8,02 și 8,13/litru.
În București, cea mai ieftină motorină standard se vinde tot la Petrom și Lukoil, cu prețuri cuprinse între 8,66 – 8,69/litru.
Ieri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, își exprima speranța că benzinarii vor ieftini la final de săptămână prețurile la carburanți.
„E o întrebare foarte legitimă și ar trebui ca, după această scădere de preț, să asistăm și la o scădere a prețului la benzină mă aștept în principal. De ce vă spun la benzină, în principal, pentru că România produce mai multă benzină din petrol decât poate consuma și suntem exportatori de benzină, prețul barilului a scăzut, ar trebui să urmeze o scădere a prețului la benzină, la motorină ar trebui să urmeze și acolo o scădere, dar acolo noi și cumpărăm jumătatea din cantitatea pe care o consumă România, pentru că producția de motorină este mai mică decât consumul, iar cotația motorinei nu a scăzut în procent la fel de mult, dar a scăzut și acolo”, a declarat Popescu, la Digi24.
Totuși, Guvernul nu impune nimic benzinarilor. Virgil Popescu se așteaptă ca multinaționalele să reducă prețurile „din bun simț”.
„Ordonanța nu a fost obligatorie, a fost voluntară, cine a vrut să participe în mod voluntar și-a asumat de la început această scădere de preț. Eu cred că vom asista în perioada următoare și la o corecție în jos a prețului la carburant. Să vedem în zilele următoare, pentru că trebuie să vedem în zilele imediat următoare că se întâmplă ceva în bine cu prețul la benzină și apoi cu prețul la motorină sau poate în același timp cu prețul la benzină.
Așa ar fi normal, așa ar fi corect, așa ar trebui să procedeze rețelele mari de benzinării care ar trebui să fie corecte cu românii. În momentul când scade costul de achiziție, să scazi și prețul, așa cum atunci când ai justificat, a crescut cotația petrolului, a crescut cotația motorinei, ai ridicat prețul”, a mai explicat Virgil Popescu.