Reexaminarea legii privind eliminare a 102 taxe, respinsă de comisiile Senatului

Comisia de cultură şi comisia de buget au respins marţi, cu majoritate de voturi, reexaminarea legii privind eliminarea a 102 taxe, împotriva cererii preşedintelui Iohannis votând senatorii PSD, ALDE şi UDMR.
Iulian Tudor
27 dec. 2016, 12:28
Reexaminarea legii privind eliminare a 102 taxe, respinsă de comisiile Senatului

Comisia de cultură, convocată în şedinţă la ora 15:00, a dat aviz negativ cererii de reexaminare formulate de preşedintele Iohannis împotriva legii privind eliminarea a 102 taxe. Împotriva solicitării şefului statului au votat senatorii PSD, ALDE şi UDMR iar în favoare cei de la PNL, USR şi PMP.

De asemenea, comisia de buget a Senatului, convocată pentru ora 15:30, a dat raport de respingere a reexaminării, şi a trimis în plenul Senatului legea exact în forma adoptată iniţial de Parlament. Majoritatea PSD, ALDE, UDMR s-a impus şi aici, înregistrându-se şapte voturi împotriva cererii formulate de preşedintele Iohannis. Doar senatorul PNL, Florin Câţu a votat în favoarea cererii de reexaminare, în vreme ce reprezentanta USR, Ramona Nicoleta Dinu, a votat alături de PSD, ALDE şi UDMR.

Reexaminarea va fi dezbătută la ora 16:00 de către plenul Senatului, urmând să fie supusă apoi votului final.

Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, decizia finală aparţinând Camerei Deputaţilor care este decizională.

CITEŞTE ŞI: Dragnea: Majoritatea parlamentară va vota din nou legea privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului, pe 23 decembrie, reexaminarea legii care elimină 102 taxe, avertizând asupra riscurilor cu care s-ar putea confrunta serviciile publice de presă în cazul anulării taxei radio-tv şi explicând că reexaminarea se impune în pofida deciziei de constituţionalitate a CCR.

Klaus Iohannis argumentează, în cererea de reexaminare, că deşi există o decizie a CCR de constituţionalitate a legii, reexaminarea trimisă de el se referă la politicile fiscal-bugetare ale statului, precum şi „concretizarea acestora”, care sunt atribute ale Parlamentului, astfel încât se impune o reanalizare a acesteia de către Legislativ „sub aspectul efectelor resimţite de cetăţen”.

Preşedintele subliniază că eliminarea taxelor şi simplificarea procedurilor în raporturile dintre cetăţeni şi autorităţi sunt deziderate ale societăţii, dar realizarea lor implică şi adoptarea unor „măsuri legislative coerente, eficiente, predictibile şi, în acelaşi timp, responsabile”.

„Înlocuirea unei plăţi directe cu una indirectă, precum şi absenţa unor măsuri legislative conexe, de natură să conducă la realizarea unor servicii publice de calitate, ar putea face ca simpla eliminare a taxelor prevăzute de legea transmisă la promulgare să conducă, pe lângă efectul deplasării poverii fiscale de la beneficiarii acestor servicii către toţi contribuabilii, persoane fizice şi juridice, şi la consecinţa accentuării disfuncţionalităţilor serviciilor publice”, avertizează preşedintele.

Iohannis atrage atenţia şi asupra taxei radio-tv, afirmând că problemele posturilor publice „sunt vechi şi sistemice” şi se datorează, în principal, cadrului legislativ actual, astfel încât discuţia nu poate fi redusă doar la problema eliminării acestei taxe.

„Modul de finanţare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune este în directă legătură cu funcţionarea acestora, iar argumentul cel mai elocvent în acest sens este chiar interesul pe care această măsură legislativă l-a suscitat în spaţiul public. Din această perspectivă, considerăm că stabilirea surselor de finanţare a serviciilor publice de radio şi televiziune sunt aspecte ce trebuie să facă obiectul unor dezbateri autentice în forul legislativ”, scrie Iohannis către Parlament.

Preşedintele cere o reformă „autentică” a modului de funcţionare a acestor servicii publice.

„(Eliminarea taxei radio-tv – n.r.) poate genera noi probleme, ce se adaugă celor deja existente. Astfel, reducerea surselor proprii de finanţare în detrimentul creşterii ponderii sursei publice pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi dezvoltare poate conduce la noi probleme legate inclusiv de statutul salariaţilor şi modalitatea de salarizare a acestora ori poate pune chiar pune în discuţie independenţa editorială”, mai scrie Iohannis.

Klaus Iohannis atrage atenţia şi asupra faptului că legea nu poate fi promulgată în actuala formă, pentru că banii pentru susţinerea TVR şi radioului public fără taxa radio-tv nu sunt cuprinşi în bugetul pentru 2016, iar bugetul pe 2017 nu este încă aprobat, astfel încât, în această situaţie tranzitorie, „prin intrarea în vigoare a legii aflate la promulgare cele două servicii publice de radio şi televiziune s-ar putea confrunta cu dificultăţi suplimentare”.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vinerea trecută, că va retrimite la Parlament legea care elimină 102 taxe nefiscale, inclusiv taxa radio-tv.

„Eu voi trimite această lege înapoi în Parlament. Nu cred că este bine să se renunţe fără o discuţie aprofundată, aşezată. (…) Dacă noul Parlament va discuta această chestiune şi va lua o decizie, fie de renunţare la taxă, fie de păstrare a taxei, atunci sigur îmi va trimite legea în forma în care se va considera atunci şi o voi promulga”, a anunţat Iohannis.

Curtea Constituţională a decis, vineri, că această lege este constituţională.

Sesizarea privind legea a fost făcută de seful statului, care a susţinut că încalcă normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi pe cel al legalităţii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum şi pe cele care guvernează bugetul public naţional.

După decizia Curţii, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că ceea ce este bun pentru oameni nu are cum să fie neconstituţional.

Spynews
Calendar Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă. Data la care se vor afișa primele rezultate
Bzi.ro
Andreea Marin, apariție spectaculoasă în costum de baie! Are o siluetă impecabilă, la 49 de ani
Fanatik.ro
Stațiunea din România în care prețurile sunt cât se poate de omenești. O ciorbă costă 19 lei, iar berea 7 lei. Turiștii au luat-o cu asalt și au uitat de Mamaia sau Vama Veche
Capital.ro
Ungurii se înclină în fața României. Aplauze de la vecini: Să-și amintească toți
Playtech.ro
WOW cum arată casa lui Alain Delon din Franța. Vila are o priveliște superbă, AVEM imaginile SECRETE
DailyBusiness
START înscrierilor la „Rabla Plus”! Tot ce trebuie să știi
Adevarul
De ce și-au pierdut românii încrederea în medici. „O cultură a non-comunicării și o atitudine grețoasă”
Spynews
Cât de schimbat este Philipp Plein de când Andreea Sasu l-a făcut tată. Este prima dată când face asta public cu unul dintre copii / FOTO
Spynews
Puya, show incendiar în deschiderea concertului lui 50 Cent din București. Publicul a cântat alături de el | VIDEO
Evz.ro
Alain Delon, actorul rebel care s-a împrietenit cu mafioți și a creat roluri magistrale
Ego.ro
Anunțul a foct făcut ACUM de Antenă! Ce se întâmplă cu Mirela Vaida
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Aventurile lui Nicușor în vacanța mare. IMAGINI DEMENȚIALE cu Șeful Bucureștiului: s-a băgat în colăcel și a făcut pluta cumințel
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
UPDATE Bac 2024 sesiunea de toamnă: A fost publicat baremul oficial! Care este rezolvarea corectă a subiectelor la Limba și literatura română?
Capital.ro
1.400 de lei în plus la pensie, începând din septembrie. Casa de Pensii a aprobat plățile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca a divorțat de fostul internațional Răzvan Cociș și s-a cuplat, în SUA, cu portarul care a apărat în 233 de meciuri pentru Borussia Dortmund!
stirilekanald.ro
Urlete de durere la înmormântarea Robertei, polițista moartă la 21 de ani! Detalii șocante
substantial.ro
Activiști ecologiști blochează portul Amsterdam, împiedicând acostarea unei nave de croazieră
MediaFlux
GREEN TALKS. Interviu cu Gemma Webb, CEO și președinte al RetuRO-SGR. România, un model de succes în reciclare sau cum sustenabilitatea devine realitate VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...