Liberalii au propus o serie de amendamente care vizau modificarea Ordonanţei de urgenţă în concordanţă cu solicitările preşedintelui Klaus Iohannis, dar toate acestea au fost respinse.
Plenul urmează să dea votul final asupra cererii de reexaminare.
Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor a votat săptămâna trecută, cu 11 de voturi „pentru” şi 7 abţineri (PNL), ordonanţa de urgenţă nr 4/2016 prin care se modifică semnificativ modul în care sunt analizate tezele de doctorat suspectate de plagiat, fără a aduce clarificările cerute de preşedintele Klaus Iohannis.
Membrii Comisiei au adus un singur amendament care vizează doctoratele care sunt acum în lucru la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU): „Pentru tezele de doctorat aflate în analiză la CNATDCU şi tezele de doctorat care au fost susţinute, dar nu au fost validate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, procedura se va finaliza în conformitate cu legislaţia în vigoare la data susţinerii respectivelor teze de doctorat”.
Practic, tezele suspectate ca fiind plagiate ar fi analizate după normele etice care au fost în vigoare la momentul realizării şi susţinerii tezei, nu după normele etice stricte de acum.
OUG păstrează şi prevederile potrivit cărora se poate renunţa la titlul de doctor, fără ca cei suspectaţi de plagiat să mai primească un verdict din partea CNATDCU.
Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată în această speţă, decizională fiind Senatul.