Potrivit documentului, pentru intervențiile sale pe lângă funcționari din cadrul aparatului administrativ al primarului în vederea inițierii proiectului de hotărâre, respectiv pentru intervențiile pe lângă consilieri din Consiliul General al Municipiului București, Solomon Wigler i-a pretins omului de afaceri 100.000 euro în două tranșe: 50.000 euro înainte de votarea hotărârii și 50.000 euro după votarea acesteia, scrie Agerpres.
În ceea ce privește obținerea autorizației de construcție a unui sens giratoriu pentru un supermarket, situat la intersecția a două bulevarde, susțin procurorii, omului de afaceri i s-a pretins în primă fază de către Solomon Wigler o sumă de bani neprecizată care urma a fi remisă în mod camuflat, sub forma contravalorii unui contract de execuție a lucrării pentru realizarea sensului giratoriu.
În acest sens, conform referatului, el a indicat SC Eurotrading Construct 98 SRL drept societatea prin intermediul căreia urma a fi remisă suma de bani, punându-l în legătură la 11 decembrie 2012 pe omul de afaceri cu un angajat al acestei firme, un inginer.
În document se arată că, astfel, a fost încheiat cu SC Eurotrading Construct 98 SRL contractul de execuție lucrări în valoare de 350.000 euro, contract ce avea drept obiect inclusiv obținerea autorizației de construire, fiind achitată acestei societăți 30% din valoarea contractului.
Procurorii au reținut că, întrucât până în luna septembrie 2013 firma nu a obținut autorizația de construire și nici nu a edificat construcția, omul de afaceri l-a contactat pe Wigler, care a pretins în plus suma de 25.000 euro.
Ulterior, el ar fi precizat că nu se poate obține în mod legal o autorizație de genul acela și că va interveni pe lângă primarul Oprescu pentru obținerea unei autorizații speciale, context în care a pretins încă o dată 25.000 euro.
La 25 octombrie 2013 a fost eliberată de către Primăria Municipiului București autorizația de construire numărul 348, ce poartă semnătura primarului Sorin Oprescu, se mai spune în document.
Ulterior semnării procesului-verbal de recepție a lucrării, la 14 noiembrie 2013, omul de afaceri a remis personal lui Wigler 25.000 euro în biroul acestuia de la etajul 14 al clădirii Primăriei Municipiului București.
Direcția Națională Anticorupție a susținut că Solomon Wigler, în calitate de consilier personal al primarului Capitalei, a primit, în mai multe tranșe, 204.000 euro de la un om de afaceri pentru a interveni în vederea inițierii și votării unor proiecte de hotărâri.
Potrivit unui comunicat al DNA, Solomon Wigler a fost reținut de procurori pentru trafic de influență, în formă continuată (5 acte materiale), și va fi prezentat joi la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
„În perioada mai-iunie 2012 — mai 2015, inculpatul Wigler Solmon, în calitate de consilier personal al primarului municipiului București, a pretins în mai multe rânduri suma totală de 230.000 euro și a primit în mai multe tranșe suma de 204.000 euro de la un om de afaceri (martor denunțător) pentru a interveni pe lângă funcționari din aparatul administrativ al primarului general al municipiului București și consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului București, lăsând să se creadă că are influență asupra acestora în vederea inițierii și votării unor proiecte de hotărâri”, se arată în comunicat.
DNA precizează că aceste hotărâri vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare edificării a trei supermarketuri pe raza municipiului București și acceptarea unei donații de către Primăria Capitalei.