Vasile Blaga colecta bani pentru partid chiar de la companiile de stat, împreună cu Gheorghe Ştefan. Informaţia apare în rechizitoriul prin care liderul PNL a fost trimis în judecată. Procurorii susţin că banii au fost daţi cash, în bancnote de 500 de euro.
„Inculpatul BLAGA VASILE a fost informat de către ŞTEFAN GHEORGHE că S.C. (…)S.R.L trebuie susţinută să încheie contracte cu cele două companii naţionale conduse de ,,omul lor”–la care a intervenit în acest sens -întrucât o parte din profitul lor urma să fie direcţionat către partid, şi a achiesat la această manieră de obţinere a unor finanţări, dincolo de modalitatea legală avută la dispoziţie”, se arată în rechizitoriul DNA, citat de România TV.
Citeşte şi: Vasile Blaga a fost trimis în judecată
„Referitor la sumele de bani primite, (…) le-a remis lui ŞTEFAN GHEORGHE, de cele mai multe ori după schimbarea lor ,,la negru” în bancnote de 500 euro- la solicitarea acestuia -suma totală pe care i-a predat-o fiind de aproximativ 25.000.000 lei -27.000.000 lei”, mai notează procurorii DNA.
Mai mulţi martori le-au descris procurorilor modalitatea prin care, pe baza unor contracte fictive, în perioada 2011-2012, s-au încasat, contra unor comisioane cuprinse între 200 lei şi 1.500 lei, pe care le primeau săptămânal sau la fiecare retragere în numerar, sume de bani care erau scoşi din două companii naţionale care au încheiat contracte cu firma controlată de Berdilă, conform unei înţelegeri la nivelul conducerii PDL.
„La nivelul anului 2009, în cadrul formaţiunii politice aflate la guvernare (…) a existat o înţelegere vădită între persoane cu funcţii de conducere şi anume secretarul general Blaga Vasile şi vicepreşedintele Ştefan Gheorghe, în sensul obţinerii de bani pentru partid. Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să ,«cotizeze» pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte”, se arată în rechizitoriul întocmit de DNA.
Potrivit unor surse judiciare, una dintre companiile care au încheiat astfel de contracte a fost Transelectrica, al cărei director a fost numit prin ordin al ministrului Economiei de la momentul respectiv, Adriean Videanu.