REFERAT DNA. Membrii Comisiei Centrale din cadrul ANRP au acceptat pasivi prejudicierea bugetului statului

Horia Georgescu și ceilalți membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din cadrul ANRP au asistat pasivi la prejudicierea bugetului statului cu 70 de milioane de euro, prin acceptarea rapoartelor de evaluare neconforme cu realitatea, se arată în referatul prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a inculpaților.
Iulian Tudor
17 mart. 2015, 16:17
REFERAT DNA. Membrii Comisiei Centrale din cadrul ANRP au acceptat pasivi prejudicierea bugetului statului

„Inculpații (…) au acționat cu intenție indirectă în scopul producerii rezultatului, respectiv prejudicierea bugetului statului, acceptând producerea rezultatului periculos. Sub acest aspect sunt relevante probele administrate în cauză, din care rezultă că (…) au constatat pur și simplu pasivi și au votat fără niciun minim demers profesional, pe baza evaluărilor realizate de inculpații experți evaluatori, chiar în absența oricărui element explicabil, pe care în mod legitim membrii CCSD aveau obligația să-l solicite evaluatorilor.

Dar au decis să-și asume rapoartele de evaluare, ceea ce relevă fără dubiu că au acceptat posibilitatea producerii rezultatului (…) prejudiciabil”, se precizează în referatul citat de Agerpres.

În opinia procurorilor, gravitatea faptelor comise de membrii CCSD rezultă și din faptul că suma de 70 de milioane de euro, plătită în cele trei dosare de despăgubire care fac obiectul anchetei, este mai mare decât totalul despăgubirilor plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 de lei.

„La aprecierea pericolului concret al faptelor trebuie avută în vedere și valoarea deosebit de ridicată a sumelor care formează obiectul infracțiunilor de corupție, precum și contextul social și economic, caracterizat prin insuficiența resurselor publice”, se mai arată în referat.

Procurorii DNA consideră, totodată, că arestarea preventivă a inculpaților se impune și din cauză că aceștia și-au exercitat în mod abuziv atribuțiile de serviciu și nu au avut grijă de banul public.

„Generalizarea la nivelul autorităților publice a unui comportament prin care se stabilește o legătură directă, aproape automată, între plățile efectuate din fondurile publice și exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu de către cei desemnați cu grija banului public la nivelul ANRP reprezintă un fenomen extrem de periculos pentru buna funcționare a statului. Extrapolarea acestui model duce la concluzia că majoritatea dosarelor de despăgubire soluționate (…) sunt bazate pe abuzul membrilor comisiei și conivența experților, așa încât, în mod constant, fondurile destinate persoanelor îndreptățite sunt diminuate, iar aceste fapte limitează potențialul de dezvoltare al societății, deoarece statul este condamnat la CEDO sau de către instanțele naționale pentru aceste abuzuri”, se mai menționează în referatul DNA.

Şeful ANI, Horia Georgescu, a fost reținut luni de procurorii DNA pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, fapte comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, prejudiciul în dosar ridicându-se la 75 milioane euro.

Potrivit DNA, în ianuarie 2015, Guvernul României — Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la faptul că, în perioada 2008 — 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

„Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, din care făcea parte și inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, a dispozițiilor Legii nr. 247/ 2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate. Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei)”, arată DNA.

Procurorii au constatat că din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor trei dosare a rezultat că evaluatorii desemnați nu au purtat o corespondență cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agențiile imobiliare etc privind tranzacțiile deja efectuate/ certe cu proprietăți imobiliare similare.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Sistemul SGR RetuRo se modifică. Ce se va întâmpla cu sticlele duse la reciclare, au început să apară și containere pentru o nouă categorie de produse
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ce semnifică punctul luminos verde sau roşu de pe telefonul mobil, de fapt? Mulţi cred că sunt ”ascultaţi”
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Vara anului 2025, una dintre cele mai fierbinți din ultimele decenii. Vești teribile de la meteorologi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
Cancan.ro
Alex Bodi îl face praf pe Beinur: 'Uiți că nici nu aveai chiloți pe tine? Ai rămas pe stradă în Dubai și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării