Referatul procurorilor: Clanul Ghenosu, faimă negativă pe plan local menită să impună o stare de teamă în rândul populaţiei

Procurorii spun, în rechizitoriul cu propunere de arestare a membrilor clanului Ghenosu, că aceştia au insistat în menţinerea şi valorizarea unei faime negative locale menite să impună o stare de teamă continuă, dar şi să creeze o aparenţă de intangibilitate, indiferent de faptele comise.
Romania TV
18 mai 2018, 16:13
Referatul procurorilor: Clanul Ghenosu, faimă negativă pe plan local menită să impună o stare de teamă în rândul populaţiei

„Analizându-se actele de urmărire penală şi faptele cercetate prin prisma rezonanţei sociale, (…) se poate concluziona că, sub aspectul unui pericol social concret, infracţiunile subzistă în sensul conturării în speţa dedusă cercetării, existând probe din care rezultă că inculpaţii se fac vinovaţi de săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina acestora (…) existând totodată probe certe că lăsarea inculpaţilor în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică. Existenţa pericolului concret rezultă din pericolul social extrem de grav al infracţiunilor cercetate, constituirea unei structuri de criminalitate organizată, având drept scop comiterea de infracţiuni grave, cum ar fi tentativă de omor, distrugere, şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, trafic de persoane şi proxenetism, de reacţia publică la comiterea unor astfel de fapte, de posibilitatea comiterii chiar a unor fapte asemănătoare de către alte persoane, în lipsa unei reacţii corespunzătoare faţă de cei bănuiţi ca autori ai unor astfel de infracţiuni grave contra vieţii, libertăţii şi demnităţii umane”, se arată în referatul procurorilor DIICOT, potrivit Mediafax.

De asemenea, sursa citată mai precizează că membrii clanului fac parte dintr-o grupare care a acţionat într-o perioadă îndelungată de timp, pentru a comite mai multe infracţiuni ce le-ar fi generat venituri ilegale impresionante.

„Maniera în care aceştia s-au constituit şi au acţionat conturează o ierarhizare clară a grupării criminale organizate, cu un mod de operare susţinut, aceştia denotând persistenţă infracţională şi insistenţă în valorizarea unei faime negative locale menită să impună o stare teamă continuă populaţiei şi să creeze o aparenţă de intangibilitate din punct de vedere al aplicării legii, indiferent de natura şi gravitatea faptelor comise. Nu este deloc lipsit de relevanţă, că liderul grupului, Ghinea Florin-Nicolae, fost Pârjol, zis „Ghenosu”, imediat după eliberarea sa din penitenciar, şi-a reluat activităţile infracţionale, reconstituindu-şi gruparea de criminalitate organizată, repoziţionându-se în cadrul lumii interlope ca un pol de putere locală, având aceleaşi preocupări, bazate pe comiterea de fapte penale, în vederea obţinerii de venituri rapide, ilicite, fără muncă, impunând teroarea chiar în rândul altor persoane certate cu legea. (…să nu-l scot şi la plată vre-o trei patru mii de euro, că am ieşit de la pârnaie şi nu am bani să-mi iau o pereche de adidaşi…)”, se mai arată documentul procurorilor DIICOT

Potrivit sursei citate, probele din dosar arată că liderul grupării dorea „cu orice preţ câştigarea supremaţiei totale în zona sa”, motiv pentru care lansa ameninţări cu violenţa asupra eventualilor rivali.

Totodată, în referat este prezentat modul în care Ghenosu îi predă fiului său „adevărate lecţii de comitere a infracţiunilor”: „nu eşti capabil să-ţi găseşti o femeie pe internet, să o trimiţi ca să-ţi facă bani, toţi proştii, toţi fraierii, toţi ăia de la Târgovişte face, tu nu faci …”, „pune mâna, găseşte-ţi o femeie, trimite-ţi-o la produs frate, trimite-o acolo, trimite-o acolo să-ţi facă bani să ai de buzunar, să ai bani să-ţi iei o maşină, să ai bani să-ţi iei o haină”, mai reiese din documentul DIICOT.

„În prezent Ghinea Florin-Nicolae, fost Pârjol, zis „Ghenosu” se sustrage urmăririi penale. Aşadar, apreciem faptul că măsura arestării preventive este necesară şi proporţională faţă de natura şi gravitatea deosebită a faptelor pentru care inculpaţii sunt cercetaţi (…), existând riscul real ca inculpaţii lăsaţi în libertate să continue activitatea infracţională, prin comiterea de fapte similare. Privarea de libertate a inculpaţilor apare astfel a fi necesară, pentru înlăturarea stării de pericol real ce s-ar crea pentru ordinea publică”, spune DIICOT

Departamentul Intern de Control al IGPR face verificări privind dispariţia lui Florin Pârjol, liderul clanului Ghenosu, vizat de operaţiunea Ziua Z. Acesta nu a fost găsit la domiciliu atunci când s-au efectuat percheziţiile.

În urma operaţiunii demarată, miercuri, de DIICOT şi Poliţia Română, în care sunt vizat peste 200 de persoane, procurorii au dispus 102 măsuri preventive, 80 de persoane fiind reţinute. În cazul liderului clanului Ghenosu şi a altei persoane procurorii au cerut arestarea în lipsă.

Anchetatorii au ridicat de la percheziţii: 19500 de euro, 34655 de lei, 6 autoturisme, 21 de laptopuri, 2 tablete şi 70 de smartphone-uri, au precizat surse judiciare.

Peste 240 de percheziţii au avut loc, miercuri, în 28 de judeţe în cadrul unei operaţiuni de amploare a procurorilor DIICOT, verificările vizând, printre altele, reţele de proxenetism, trafic de droguri şi criminalitate informatică

Potrivit DIICOT, acţiunea este rezultatul investigaţiilor derulate în 20 de dosare instrumentate de către 14 structuri teritoriale ale DIICOT şi Structura Centrală, ce vizează „destructurarea mai multor grupări infracţionale implicate în majoritatea formelor de criminalitate organizată ce intră în competenţa direcţiei, respectiv trafic de droguri de risc şi de mare risc, trafic de persoane, criminalitate informatică, evaziune fiscală, contrabandă precum şi infractiuni cu violenţă, santaj, lipsire de libertate in mod ilegal si tentativă de omor”.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Acesta este cel mai vechi drum din Europa. Este considerat o minune preistorică
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat: Problema este că a apărut...
Playtech.ro
Ce sărbătoare este pe 29 decembrie. Puțini credincioși își amintesc de masacrul celor 14.000 de prunci
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Vladimir Putin va avea soarta lui Bashar al-Assad în 2025, spune liderul Legiunii „Libertatea Rusiei”
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Rețeta infailibilă de plăcintă cu carne a familiei regale britanice
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
S-a facut PRAF si a cazut pe jos! Vedeta de la noi s-a facut de rusine, in fata tuturor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Așa scăpăm de Călin Georgescu. Ion Cristoiu aruncă bomba: S-a îmbolnăvit!
StirileBZI
Modificări importante la pensii din ianuarie 2025! Sunt vizați românii care au muncit în Germania
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Economia globală se confruntă cu provocări majore până în 2025
MediaFlux
OBLIGATORIU de la 1 IANUARIE 2025! SUTE de MII de ROMÂNI, VIZAȚI!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alexandru cel Mare: descoperirea câmpului de luptă de la Granicus – cum a început cucerirea Imperiului Persan