UPDATE 19.58 Până la ora 19.30, 34,5% dintre alegători au votat la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, arată numărătoarea paralelă a partidelor.
Până la ora 9.00, 4,62% dintre alegători s-au prezentat la urne la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, ceea ce înseamnă aproximativ 670.000 de persoane.
Pentru a doua oară în cinci ani, electoratul este chemat la urne pentru a-i decide soarta lui Traian Băsescu. La capătul a trei săptămâni de campanie electorală, referendumul din 29 iulie aduce cu sine şi câteva premiere ale istoriei electorale recente.
„Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?”, este întrebarea la care electoratul prezent la urne va răspunde duminică. Alegătorii pot opta pentru răspunsul „DA” sau „NU” din buletinul de vot, aplicând ştampila o singură dată în interiorul unuia dintre cele două patrulatere aferente celor două opţiuni.
Buletinul de vot în care ştampila este aplicată în afara unuia dintre patrulatere sau aplicată de mai multe ori este considerat nul.
VEZI CUM ARATĂ BULETINUL DE VOT
Secţiile vor fi deschise între orele 7 dimineaţa şi 23.00, cu patru ore mai mult decât în urmă cu cinci ani. Cei care la ora închiderii urnelor se află în secţia de votare îşi pot exprima opţiunea la referendum. Nu doar orarul de vot este mai generos. Guvernul a mărit şi numărul de secţii, care vor fi cu peste o mie mai multe decât în anul 2007.
La referendumul de duminică, cetăţenii români pot vota la orice secţie din ţară sau din străinătate, în baza documentelor de identitate. Singura restricţie constă în faptul că cei care se află în localitatea de domiciliu trebuie să voteze la secţia de votare la care sunt arondaţi.
În situaţia alegătorilor cu domiciliul în România, aceştia îşi pot exprima opţiunea electorală pe baza cărţii de identitate valabilă, a cărţii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate.
În total, alegătorii vor avea la dispoziţie 18.242 de secţii, pe teritoriul ţării, în timp ce 306 de secţii vor fi amenajate în străinătate.
Vezi SECŢIA DE VOT la care eşti arondat
În cadrul procesului electoral, votanţilor le este interzis accesul în cabina de votare cu aparate de înregistrat cu ajutorul cărora să fotografieze sau să filmeze buletinul electora. Cei care încearcă să imortalizeze buletinul de vot cu opţiunea la referendum riscă o pedeapsă cu închisoarea între 6 luni şi 3 ani.