„Preafericitul Daniel şi Preacondamnatul Dragnea au împins poporul român în aventura unui referendum din care fiecare a crezut că va avea mari foloase de creştere a propriei autorităţi şi credibilităţi în faţa românilor. Preafericitul Daniel s-a bizuit pe capacitatea armatei PSD de activişti şi primari de a-i mâna pe români la vot, iar Preacondamnatul Dragnea s-a bizuit pe capacitatea armatei de preoţi de a-i mâna pe enoriaşi la vot după slujba de duminică. Iar românii le-au dat celor doi Prea… o lecţie usturătoare prin neparticipare la vot, cu efecte majore ale eşecului pentru societatea românească, pentru credibilitatea BOR, pentru credibilitatea Guvernului şi pentru PSD, plus banii cheltuiţi. În plus, eşecul referendumului a dovedit că tandemul BOR/PSD nu poate controla votul popular„, a scris Traian Băsescu pe Facebook.
Acesta a adăugat că rezultatul pozitiv al „eşecului referendumului” îl reprezintă faptul că „românii şi-au luat singuri diploma de maturitate europeană„.
Traian Băsescu precizează că rămâne susţinător al familiei formate prin căsătoria dintre o femeie şi un bărbat, că aşa o să îşi educe cei patru nepoţi, dar îi va considera egali în drepturi şi pe „cei care trăiesc în familii monoparentale şi pe homosexualii care trăiesc în parteneriat civil” .
Traian Băsescu e de părere că eșecul referendumul aparține, în integralitate, PSD și Guvernului. Tocmai de aceea, fostul președinte al României cere ca Liviu Dragnea sau Viorica Dăncilă să demisioneze. Primul, din fruntea PSD, a doua, din fruntea Guvernului.
”Acum trebuie să dea și ei cu zarul, ori Dăncilă, ori Dragnea (n.r. despre o eventuală demisie). Țărână în cap trebuie să își pună. Au o problemă majoră. Nu știu dacă se demisioneze, dar e o problemă. Când declanșezi un referendum, trebuie să decizi momentul, altfel e o înfrângere politică.”, a spus Traian Băsescu la România TV.
Până la ora 19,00, au votat la referendumul pentru redefinirea familiei 18,87% dintre alegători, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central. Potrivit Legii 3/2000, ca referendumul naţional să fie valabil este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente.