Referendum București 2024. Referendumul lui Nicușor Dan s-a încheiat, s-a depăşit pragul, vot pozitiv la cele trei întrebări

Aproape 1,8 milioane de bucureşteni, aşteptaţi duminică la referendumul local iniţiat de primarul Nicuşor Dan. Bucureștenii sunt chemați să răspundă unui număr de trei întrebări legate de organizarea financiar-administrativă a Capitalei şi de prevenirea consumului de droguri în şcolile din Bucureşti. Pentru ca referendumul să fie validat trebuie să există o prezență la vot de 30% din persoanele cu drept de vot din București, adică 540.000 de oameni care să se prezinte, iar buletinele valabil exprimate să fie cel puțin 25% din numărul persoanelor cu drept de vot.
Alina Costache
24 nov. 2024, 21:36
Referendum București 2024. Referendumul lui Nicușor Dan s-a încheiat, s-a depăşit pragul, vot pozitiv la cele trei întrebări

Referendum București 2024. Aproape 1,8 milioane de alegători din Bucureşti sunt chemaţi duminică, concomitent cu participarea la primul tur al alegerilor prezidenţiale, să răspundă unui număr de trei întrebări legate de organizarea financiar-administrativă a Capitalei şi de prevenirea consumului de droguri în şcolile din Bucureşti.

Referendumul lui Nicușor Dan a trecut de pragul de validare

Rezultatele referendumului din București, pe întrebări: 

1. Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?

Rezultat: 67,30% DA și 32,70%

2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită autorizaţiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?

Rezultat: 64,50% DA și 35,5% NU

3. Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?

Rezultat: 82,90% DA și 17,10% NU

UPDATE ORA 21. Până la ora 21 au votat la referendumul inițiat de primarul general, Nicușor Dan, în București, 731.773 de bucureșteni, reprezentând 40,95%.

UPDATE ORA 20. Până la ora 20 au votat la referendumul inițiat de primarul general, Nicușor Dan, în București, 704.765 de bucureșteni, reprezentând 39,44%.

UPDATE ORA 19. Până la ora 19 au votat la referendumul inițiat de primarul general, Nicușor Dan, în București, 660.463 de bucureșteni, reprezentând 36,96%.

UPDATE ORA 18. Până la ora 18 au votat la referendumul inițiat de primarul general, Nicușor Dan, în București, 604.620 de bucureșteni, reprezentând 33,83%.

UPDATE ORA 17. Până la ora 17 au votat la referendumul inițiat de primarul general, Nicușor Dan, în București, 541.036 de bucureșteni, reprezentând 30,27 %.

UPDATE ORA 16. Până la ora 16 au votat duminică la referendumul inițiat de primarul general, Nicușor Dan, în Capitală, 478.848 de cetățeni, reprezentând 26,79%.

UPDATE ORA 15. Până la ora 15 au votat duminică la referendumul inițiat de primarul general, Nicușor Dan, în Capitală, 416.312 de cetățeni, reprezentând 23,29 %.

UPDATE ORA 14. Până la ora 14 au votat duminică la referendumul inițiat de primarul general, Nicușor Dan, în Capitală, 350.220 de cetățeni, reprezentând 19,59%.

UPDATE ORA 13. Până la ora 13 au votat duminică la referendumul inițiat de primarul general, Nicușor Dan, în Capitală, 278.087 de cetățeni, reprezentând 15,56%.

UPDATE ORA 12. Până la ora 12 au votat duminică la referendumul inițiat de primarul general, Nicușor Dan, în Capitală, 217.288 bucureșteni, adică 12.15%, din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

UPDATE ORA 11.00. Până la ora 11 au votat duminică la referendumul inițiat de primarul general, Nicușor Dan, în Capitală, 133.931 de bucureșteni, adică 7,49 %, din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

UPDATE ORA 10.00. Până la ora 10,00, au votat duminică la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală 77.757 de bucureșteni, adică 4.35 % din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

UPDATE ORA 9.00. Până la ora 8,00, au votat duminică la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală 45.785 de cetăţeni, adică 2,56 % din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

UPDATE ORA 8.00. Până la ora 8,00, au votat duminică la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală 15.096 de cetăţeni, adică 0,84% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, au votat pe liste permanente 13.184 de alegători, iar pe liste suplimentare – 1.912.

Pe liste permanente sunt înscrişi 1.786.929 alegători în Capitală.

 

La referendumul local vor putea vota doar cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti, inclusiv cei care „şi-au făcut viză de flotant acum o zi, două sau trei zile”, după cum a precizat primarul general Nicuşor Dan. Bucureştenii vor vota în aceleaşi secţii în care îşi vor exprima opţiunea de vot pentru alegerea Preşedintelui României, în acelaşi interval de timp, între orele 7,00 – 21,00, şi cu aceeaşi ştampilă.

Citește și: Alegeri prezidențiale 2024. Românii își aleg duminică președintele. Secțiile de vot se închid la 0ra 21.00. Ce acte sunt necesare pentru a putea vota

„Dacă la ora 21.00 este coadă la secţia de votare, toţi oamenii vor putea vota, dar nu mai târziu de ora 23.59”, a explicat Nicuşor Dan, joi, într-o conferinţă de presă.

Alegătorii din Bucureşti vor vota la secţiile de vot la care sunt arondaţi, cu excepţia membrilor Birourilor electorale şi a persoanelor implicate în procesul electoral. Votanţii cu mobilitate redusă îşi vor putea exprima opţiunea la secţia cea mai apropiată, urmând să fie trecuţi pe listele suplimentare.

Citește și: Alegeri în România 2024. Google îi îndeamnă pe români la vot

Va exista o singură urnă specială în care vor fi colectate toate buletinele de vot, iar aceasta va putea fi folosită de către alegătorii care nu se pot deplasa, cei care au o activitate care impune prezenţa continuă la locul de muncă, persoanele internate sau cele arestate la domiciliu. Solicitanţii urnei speciale vor trebui să facă două cereri diferite: una pentru alegeri prezidenţiale şi alta pentru referendum.

 

În ce condiții este validat referendumul 2024 din București

Pentru ca referendumul să fie validat trebuie să există o prezență la vot de 30% din persoanele cu drept de vot din București, adică 540.000 de oameni care să se prezinte, iar buletinele valabil exprimate să fie cel puțin 25% din numărul persoanelor cu drept de vot, a explicat Nicușor Dan.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
România a pierdut cea mai frumoasă cântăreață. Era diva României. Era un fenomen, un simbol
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ce părere au preoții despre horoscop și astrologie. Răspunsul părintelui Dascălu 
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare un nou permis de conducere. Noi reguli pentru toți șoferii din UE. Se vor aplica și în România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație